Enligt medföljande notering:
Bild 10 Mea i ateljén
Målarinnan Mea (Rebecka) Lindeberg fotograferad i sin ateljé i hemmet på Villagatan 7 [Lindebergska huset] i Uddevalla.
Mea (Rebecka) Lindeberg, född Grenander, var dotter till en provinsialläkare i trakten av Vara i Västergötland. Efter grundläggande utbildning i Sverige for hon till Paris för att studera språk. I den franska huvudstaden väcktes troligen en önskan om att försöka sig på konstnärsbanan.
Väl hemkommen uppsökte hon professor Axel Jungstedt som undervisade i måleri i Stockholm. Det finns också uppgift om att hon tagit lektioner för Elisabeth Keyser.
År 1895 gifte sig Mea Grenander med stadsingenjör Herder Lindeberg i Vänersborg. Paret flyttade efter några år till Uddevalla. Mea försökte hålla måleriet vid liv samtidigt som hon uppfostrade de tre barnen.
I Bohusläningen i oktober 1924 annonserade hon om att hon mottager elever i teckning och målning. "Fru Mea Lindebergs konstnärsskola" hade sonen Alf skrivit på ett plakat i ateljén.
Hennes mest aktiva perioder inföll just på 1920- och 1930-talen. År 1930 fick hon av Uddevalla stad en stor beställning att måla porträtt på stadens styrande män.
Förutom konstnärskapet spelade musiken en stor roll i Meas liv. Hon spelade gärna piano.
I Bohusläns museums samlingar finns fem målningar av Mea Lindberg.
I basutställningen Kustland visas oljemålningen Parti af Vedholmen Bohuslän, se UM027788.
Bilden ingår i en serie om elva fotografier, exteriört och interiört från Villa Mea i Uddevalla. Villan i jugendstil på Villagatan 7 [idag Lagerbergsgatan 33] i hörnet mot Margaretegäredeparken, ritades av och byggdes under överinseende av stads- och hamningenjör Herder Lindeberg. Villan i tre våningar stod inflyttningsklart 1902 och blev bostad åt familjen Herder och Mea Lindeberg och bestod av nio bostadsrum samt en ateljé på tredje våningen. Det beskrivs samma år i en artikel i Bohusläningen med rubriken Promenader i staden och dess utkanter av signaturen HM. "Komma vi så till ingeniör H. Lindebergs villa. Då han sjelf både gjort ritningarna och öfvervakat uppförandet, förstår man att det finns harmoni i det hela. För öfrigt har han icke bråkat med hoplappning af olika stilar, utan hållit sig till en vanlig villafason, om den än här är mera uttrycksfull än i de flesta fall och under alla förhållanden lämpar efter hans plan beträffande det inre. Träder ni in där, finner ni för öfrigt ett konstnärshem. Men derom har jag ju icke rättighet att yttra mig, och det kan så mycket mindre komma i fråga som artisten är husfrun sjelf. Håll er således vackert utanför. Om ni emellertid en dag närmar er hitåt från Margretegärde eller Torggatan, skall ni finna, att byggnaden med sina lätta, men starkt markerade former verkar vara Villakvarterets fladdrande fana - fast i norska färger. /HM"
Famljen Lindeberg sålde huset 1918 som kom att kallas "Lindebergska huset". Byggnaden hade genom åren olika användningsområden. Under närmare 15 år med början 1925 hade Uddevalla privata förlossningshem verksamhet här. Ansvarig var sexbarnsmamman och barnmorskan Anna Samelsson. Här fanns ett förlossningsrum, några vårdrum och en vårdsal med fyra, fem sängplatser.
Uddevalla Simförening köpte huset på 1960-talet som användes som klubbhus och kallades då USF-gården.
2011 var huset redo för ny verksamhet då nya ägare genomfört en genomgripande renovering. Tyvärr skadades huset svårt i en brand och gick inte att rädda. Redan 2013 kunde en ny välliknande byggnad, inspirerad av den gamla, invigas på Lagerbergsgatan 33, nya Lindebergska huset.
Litt:
Kihlborg, Brita Nenne: Mea Lindberg 1869 - 1947. Konstkataloger utgivna av Bohusläns museum Nr. 2. Uddevalla 1994.
Internetkälla:
www.bohusgillet.se/Lindeberg.htm
http://uddevallare.blogspot.com/2011/05/lindebergska-huset-1902.html#ixzz2cg8WFe00