Det ena fästet till den största av Tjörnbroarna, Almöbron, som går över farleden till Uddevalla, blev påseglat av en tankbåt, Star Clipper, varvid hela bron rasade i vattnet och delvis på fartyget, en januarinatt 1980. Sju bilar körde ut i intet och störtade i havet varvid åtta människor omkom. I mörker och dimma var sikten minimal för bilförarna. De nämnda omständigheterna plus drivis anses ha medverkat till påseglingen. Förutom förlusten av människoliv, så skapade olyckan mycket stora problem med kommunikationer, t. ex. sjuktransporter, men även för handel, arbetsresor, m.m. Dock startade omedelbart planering för provisorisk färjeförbindelse, samt även projekteringen av en ny bro. Händelsen uppmärksammades i ett stort antal reportage i medierna.
Se artiklar i Göteborgsposten 19 januari 1980 - rubriker:
Tjörnbron rasade - påseglad i mörker och dimma. Sju bilar störtade ner i havet.
Maktlösa besättningsmän såg bilarna köra över stupet. "En bil stannade - startade igen..."
Polismannen hade tre kilometer till bilen.. .Varför larmades inte brandkåren?
Tjörnborna får vänta två år på en ny bro. Mardrömmen blev verklighetT.
Helikopter klarar de sjuka.
ABV: Ny bro kan stå klar om ett år. Byggs på resterna av den gamla.
Samt många fler underrubriker.
Information hämtad från Wikipedia i juni 2015:
Den tidigare bron, Almöbron, var en bågbro som tillverkades av den tyska firman Krupp och Skånska Cementgjuteriet och invigdes den 15 juni 1960 av landshövding Per Nyström, tillsammans med Stenungsöbron och Källösundsbron och var då en del av "Tjörnbroleden", mellan Tjörn och fastlandet. Initiativtagare till bron var landsfiskal Erik Nordström.[1] Det var då världens längsta bågbro. Den var byggd för att klara 12 000 fordon per dygn och konstruktionen gjorde den mycket stadig från fordonstrycket men svag för påfrestningar i sidled, vilket visade sig vid kollisionen med Star Clipper.
Almöbron rasade klockan 01.30 den 18 januari 1980 då brospannet blev påkört av bulkfartyget Star Clipper. Fartyget kolliderade med brons så kallade "bågrör" på Tjörnsidan. Detta brast och hela vägbanan på 278 meter ramlade rakt ner och krossade kommandobryggan. Då förstördes också skeppets radioutrustning. Lotsen hade dock en portabel VHF-radio och kunde tack vare att det fortfarande var klart väder kalla på hjälp. Försök gjordes med att sätta i land besättning för att stoppa trafiken, men isflaken stoppade den för klena livbåten. Även misslyckade försök med nödraketer gjordes.
Åtta människor omkom i de sju fordon som körde över brokanten: fyra (en lastbil) från Tjörnsidan och tre från andra sidan. På Tjörnsidan tog det 40 minuter innan polisen hann ta sig dit och spärra av vägen medan trafiken på andra sidan redan efter ca 15 minuter stoppades av en långsam lastbil som hann stanna i tid och spärra vägen.