Avdrag av foto.
Med denna bild från början av 1920-talet visar vi Rådhuset som blev färdigt 1817. Den västra flygelbyggnaden tillhörde handlanden Lars Wennerberg, den östra överste Philip af Mecklenburg. I rådhusets bottenvåning fanns restaurationslokaler, som var kvar till 1 oktober 1891. Därefter övertogs lokalerna av polisväsendet.
Källa: "Uddevalla förr - en bildbok", Hugo Olsson, sidan 30.
Kvarteret Rådhuset omges av Kungstorget (Kungsgatan) Trädgårdsgatan, Kilbäcksgatan och Torggatan. Inom kvarteret fanns både rådhus och polishus. Rådhuset byggdes efter den stora branden år 1817 av kunnigt byggnadsfolk, bland annat den ritkunnige murmästaren G.F. Oppman. Polishuset har för något år sedan flyttat in i betydligt större och mer ändamålsenliga lokaler kring Margretegärde. Vi skall väl också nämna att stadens styrelse ej samlas i Rådhuset längre utan i Stadshuset i utkanten av Uddevalla stad.
Det är dock glädjande att se, att själva Rådhuset vid torget har snyggats upp en hel del på senare år, både till färg och form. Det har blivit en samlingsplats för stadens både unga och äldre. Också det inre av Rådhuset har återfått något av sin gamla prägel. Lite av nostalgi både över torget, statyn och torghandeln.
Men vis skall här nämna att ett rådhus också stått vid torget före 1817. Prosten Ström i Kareby omtalar att ett rådhus av trä stod här år 1690. Det förstördes dock av eldsvåda och staden fick vänta länge innan ett nytt rådhus kunde byggas. Inte förrän år 1738 förvärvade man ett blivande rådhus av tegel på andra sidan om det nuvarande. Detta låg i nuvarande kvarteret Krummedike vid hörnan av Kungsgatan-Torggatan.
Året 1748 flyttade också magistraten, kammarrätten samt auktionsmästaren jämte stadskassören in där. Som vi kan se på 1783 års karta, så var det en mycket imponerande byggnad. Men också denna byggnad förintades genom den stora branden den 29 juli 1806. Dock står den vackra Rådhusbyggnaden kvar som alltså byggdes 1817. Och mycket har denna byggnad fått vara med om. Stora män som Koch, Åberg, Thorburn, Sanne, Zachau - för att här nämna några - har varit med om att forma vår stad. Att det inte alltid har varit så lätt förstår vi.
Om "minnenas Uddevalla" berättar Wilhelm Hansson i boken "Bohuslän genom 100 år" bland annat följande: "Vi har kvar det över 150-åriga rådhuset med sina vackra flygelbyggnader och de stora kandelabrar, som monterats upp på ömse sidor om entrén. I Stadskällaren fördes spiran från 1874 av fryntlige källarmästaren Paul Cramer... Det var stadens fina restaurang. I andra våningen hölls baler. Då dansade man så hela byggnaden gungade...
I Rådhusets östra flygel fanns emellertid en annan krog, där arbetare och gesäller kunde få sig en "borstrenare" Det var bara att stiga in nästan dygnet om och svepa i sig supen - 5 öre kostade den som på Halta Lottas krog".
Källa: "Namnen bakom kvarteren i Uddevalla", sidan 16.
Den dominerande byggnaden kring Kungstorget utgörs av stadens rådhus. Kvarterets bebyggelse har genom senare tillbyggnad utmed Kilbäcksgatan blivit huvudsakligen kvartersomslutande.
Rådhuset, som symmetriskt omges av flygelbyggnader, är byggt i holländskt, putsat tegel och med tegeltak under åren direkt efter stadsbranden 1806. Rådhusbyggnaden är uppförd i tre våningar och den högsträckta karaktären förstärks av dess sadeltak. De omgivande bostadsflyglarna är uppförda i två våningar och deras tillbakahållande lägre karaktär erhålls genom de valmade mansardtaken.
År 1818 stod rådhuset färdigt. Rådstuga finns omnämnd i staden sedan 1615. Den nuvarande byggnaden inrymmer på andra våningen rådhussal, magistratens sessionsal och borgmästarens rum. Statusen av dessa rum markeras i fasaden mot torget genom gavelfält och tegelursparing i fasad. Centralt i bottenvåningen ligger axialt huvudentrén omgiven av halvkolonner, som bär upp ett slags arkitrav. Uddevallas vapen gjutet i cement hänger sedan år 1893 över arkitraven.
Flygelbyggnaderna uppfördes ursprungligen av borgare i staden. Den östra flygeln byggdes av handlaren Johannes Bagge och färdigställdes strax efter stadsbranden. Den kom i stadens ägo redan 1878 och inreddes med ny sessionssal, Skiensalen 1928 i anslutning till den äldre rådhussalen. Den västra flygeln uppförd av Lars Wennerberg, senare benämnd Forsbergska huset, var i enskild ägo fram till 1943.
Källa: "Kulturmiljövårdsprogram Uddevalla kommun", sidan 224.