Vit drällduk av blekt linne, vävd i två våder ihopsydd med längsgående söm på mitten. Rutmönster med kant av tvist.
Enstaka fläckar och hål, sliten längs stadkanterna och mittsömmen.
"Linneduken är vävd någon gång mellan åren 1865-1870 av Anette Olsson från Foss församling i Munkedal. Hon födes 1843 och dog den 10/2 1910. Anette var dotter till August Olsson och Karolina, f. Andersdotter. Till en början bodde familjen på Rösstorp, Lilla Foss och arrenderade senare Foss prästgård.
Duken vävdes av lin som Anette och familjen odlade och beredde. Arbetet tog flera år. Om duken berättas att den är vävd i månskenet, alltså troligen under augusti och när månen var som starkast och då dagarna var långa med mycket arbete med skörd och annat utomhus på dagarna. Väva fick man göra sent om kvällarna under de perioder då utomhusarbetet tog den mesta tiden.
Anette gifte sig med hemmansägaren Theodor Johansson, härstammande från den s k Möe-släkten i Skree, Foss sn, nära Frötorp, Munkedal, och bosatte sig där. Anette var en oerhört duktig "arbetsmänniska" som alltid hade händerna fulla. Hon vävde allt tyg man behövde och så kallade man på skräddare som kom och sydde kläder till alla i hushållet. Hon väde också och sålde, bl a handdukar och tyger till friherrinnan på Torreby slott där det bl a användes till julgåvor för de anställda.
Väven fick aldrig tystna och när Anette som gammal inte hörde att vävens slog så dunkade hon i golvet från ovanvåningen och ropade "Är väven sönder?"
Duken har använts på många kalas, bröllop och begravningar och lämnades så småningom till dottern Anna Stenström på Frötorp i Munkedal med uppmaningen att hon skulle ta vara på den. Hon i sin tur gav den vidare till dottern Svea Stenström.
Anette och Theodor fick åtta barn; Hilda, Oscar, Karl-Gustav, Ernst, Axel, Agnes, Signe och Anna.
Anna Stenström (1886-1959) var min farmor och den som donerar duken till Bohusläns museum är min faster, Svea Stenström, Göteborg.
Monica Stenström, Lysekil."
Se Bilagepärmen för foton på Anette Olsson och hennes barn.
Litt: Becker, J.m fl: Damask og drejl Daekketöjets historie i Danmark, Borgens forlag 1989.
Damast på bordet utställningskatalog från Nationalmuseum, 1990.
Ekenmark, M. A.: Mönsterbok för Unga fruntimmer. Konsten att tillverka vackra Drälls- samt enkla, faconerade och dubla Väfnader af mångfaldiga slag. Faksimil 1984. Gidlunds i samarbete med Östergötlands Läns hemslöjdsförening.
Grenander-Nyberg, G.: Lanthemmens vävstolar.
Grenander-Nyberg, G.: Så vävde de.
Tjörne, H.: Min barndoms Tjörn, s. 66.