Föremålet är en "chokladdoppare" köpt av givaren på auktion 1976 efter Nyholms konditori, Kungsgatan, Uddevalla.
I samlingarna finns sedan tidigare trettiotalet föremål från verksamheten, alltifrån kaffebryggare med skorsten, pulpet av trä, durkslag av koppar till en mängd gjutformar av tenn för att forma glass och marsipan, se UM76.10.01-UM76.10.33
Från och med nummer UM76.10.07 är gjutformarna tillverkade av tenn. Tennformarna var enligt givaren inte till kakbak utan till att forma glass.
Glassformarna levererades till kalasen i plywoodlådor fyllda med salt och is för att glassen ej skulle smälta. Man lade ofta spunnet socker runt glassen vid uppläggningen.
Citat från lapp skriven av inlämnaren:
"Denna "apparat" har använts för att smälta choklad på Nyholms konditori, Kungsgatan i Uddevalla.
Undertecknad arbetade där under Ernst Hedensjös innehav 1940-41. Många chokladbiskvier har doppats i denna låda."
Användningstiden är känd användningstid, förmodligen användes "chokladdopparen" både tidigare och senare.
Givaren har varit konditor i Smögen. Hans far var skräddare från Forshälla.
Konditor Ingemar Hedensjö, tidigare innehavare av Nybloms konditori berättar vid besök på museet 2017 att chokladen skulle hålla högst 37 grader. Vid högre temperatur blev den gråaktig.
Kommentar till beslutet att ta in föremålet i museets samlingar: Kompletterar tidigare inköp till samlingarna från konditoriet.