Rektangulär med pulpetlock. Locket har skuren dekor med upphöjd spegel i mitten. På den finns ett skuret monogram krönt med krona samt två korslagda stiliserade kvistar med fåglar på toppen.
På vardera sida stiliserad växtdekor. Ytterst löper en vågformad dekor med en blomma i varje hörn.
Fram- och sidostycke har rektangulära, upphöjda speglar. Mittpå framstycket är en dekorativt smidd nyckelskylt. Lås och nyckel är sekundära. Nyckeln är märkt UM 1696:b.
Smidda gångjärn i original.
Utsidan är sekundärt betsad och lackad. Spår av röd färg skymtar.
Inuti locket är en profilsågad "brevgömma" sekundärt fastsatt (se gångjärnens fastsättande).
Baktill finns en skuren hylla med "alla" symboler tillhörande en friargåva. På bakstycket är en vågformad dekor inskuren.
Inuti är den sekundärt målad med röd färg samt lackad. En mörkare röd (engelsk) färg som är original syns under hyllan.
Små svarvade kulfötter undertill.
Skadedjursangrepp.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Skulpterat svart (brunt?) träskrin, nyckel b)
L. 28,5; Br. 17,5; H. 17,5 cm;
sluttande lock; 4 svarvade fötter; järnbeslag.
Nyckeln b) L. 4,2 cm.nyckel Helt.
Beskrivning ur "Framtidens skrin. 300 års design":
Skrivskrin från 1700-talet
Skrinet är ett rektangulärt pulpetskrin med skuren ornamentik, troligen ett trolovnings- och skrivskrin, med stildrag från1700-talets förra hälft.
Det är tillverkat i furu med en dekorativ träskärning på locket och med små svarvade fötter undertill. Mitt på framstycket sitter en dekorativ nyckelskylt som troligen är den ursprungliga. Lås och nyckel har bytts ut någon gång under skrinets användningstid.
Locket är skuret i ett stycke och har en upphöjd rektangulär spegel i mitten som är svagt avfasad år kortsidorna. Dekoren i lågrelief utgörs av ett skuret, svårtytt monogram, krönt med krona, omramat av två korslagda stiliserade kvistar med tulpaner nertill och två fåglar som sitter på ömse sidor om kronan.
Utanför spegeln löper en vågformad dekor i nagelsnitt med ett skuret sexbladig rosett i varje hörn.
Framsidan har två upphöjda kvadratiska speglar på var sida om nyckelhålsskylten. Sidostyckena dekoreras av en trapetsformad, upphöjd spegel medan baksidan är odekorerad. Skrinets bottenkanter är snett utkragade och utgör på så sätt en dekorlist eller kant runt hela skrinet.
Rester av en röd färg skymtar på flera ställen på skrinets utsida, utom på locket, som helt saknar färgrester.
Invändigt är skrinet sekundärt målat med en klarröd lack. Rester av en matt ljust blågrå färgskikt finns på ett flertal ställen på inredningen.
På lockets insida finns en brevgömma tillverkad av ett profilsågat trästycke med eleganta rokokosvängar. Brevgömman antyder att skrinet kan vara avsett som skrivskrin.
Låddelen är vidare inredd i bakkant med en smal övre hylla, möjligen för skrivdon, tappad i skrinets sidor och fästad i hyllplanet med smala pluggar. Hyllan smyckas av en böljande skulpterad och skuren kantfris med en spännande figurframställning där vi känner igen fåglar, hjärtan och mytologiska djur.
Text: Anna-Lena Segestam Macfie
Litt.: Framtidens skrin. 300 års design. Hemslöjd Västra Götaland. Småskrifter utgivna av Bohusläns museums förslag nr 54, 2005.
Knutsson, Johan: Friargåvor. Nordiska museets förlag, Stockholm, 1996.