433 KANTERNA KASTADE FÖR HAND
Midjekjol av tuskaftvävt halvylletyg, med svart bomull i varpen och inslag av blått ullgarn. Ofodrad.
Skuren i sex våder, en bred rak våd mitt bak och fem våder som är avsmalnande uppåt. Linning av ljusbrunt bomullstyg. Sid- och bakvåder är rynkade mot linningen. Ca 1 cm nedanför linningen finns en tråckeltråd sydd genom rynkorna. Upptill på höger sida av våden mitt fram finns ett sprund. Linningen knäpps med hyskor och hakar. 3,5 cm bred fåll.
Hankar av bomullstyg fastsydda på insidan av linningen, i sidorna.
Katalogiserad i Knut Adrian Anderssons katalog I:4:3, i museets arkiv D 2 A:1, som del av en kvinnodräkt bestående av plaggen UM 3:A - G, varav en del är "original" och andra "kopior". I dag kallar vi dem rekonstruktioner. Bertha Kleberg har troligen bidragit till att plaggen införskaffades för att de skulle ställas ut och på så sätt inspirera till bärande av bygdedräkt och tjäna som modell för dräkttillverkare. Kjolen är en rekonstruktion.
Litt; Arill, David, Bertha Kleberg och Bohusdräkten ur Bohusländska folkminnen Studier och uppteckningar red Arill, David, Uddevalla 1922.
Centergran, Ulla, Bygdedräkter bruk och brukare, Göteborg Wistrand P G, Bohusländska folkdräkter ur Fataburen häfte 1 1908.
Omkatalogiserat 1997-02-26 VBT
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Kvinnodräkt; fr. Bohuslän
a) Kjol, mörkblå.
b) Livstycke, rödstrimmat på blå botten m. broderier (eft. original fr. Tjörn)
c) Förkläde, vitt m. bredare hålsöm
d) Silkesduk, brokig (1,19 x 1,17 m) Ngt trasig
e) Särk, Fullständig. Vit.
f) Mössa, grönt silke m. spets. d-f original fr. Inland.
Lappkatalog: 76