Grupp D II.
Värja m/1685 för infanteriet. Så kallad kommissvärja.
"Klingans bredd upptill är 37 mm. Klingan är tveeggad med en flat ås på var sida. Upptill på var flatsida finns på åsen en tre gånger inslagen stämpel med ett bakvänt och ett rättvänt C. Längst upp på innersidan sitter ett inslaget P, approbationsstämpeln, som inslagits sedan klingan undergått föreskrivet prov.
Fästet är av svärtat, "anlupet", järn. Dess höjd är 152 mm. Knappen är närmast päronformad med cirka 3,9 mm största horisontaldiameter. Den låga nitknappen har flat översida och ungefär 16 mm diameter. Knappens hals har formen av en stympad kon och knappens hela höjd är 49 mm. Den svagt spolformiga träkaveln har ovalt tvärsnitt. Upp- och nedtill har den krans av snodd mässingstråd. I övrigt är kaveln lindad med fyra fina, enkla mässingstrådar samt med ett par av två parter hopsnodda mässingstrådar, av vilka den ena tråden är höger- och den andra vänstersnodd.
Den svagt kupiga parerplåten är nästan cirkelrund med omkring 11 cm diameter. Hålet för tången går ovanligt nog ej genom parerplåtens centrum, utan avståndet från kaveln till parerplåtens yttre kant är cirka 50 mm, men från kaveln till parerplåtens innerkant omkring 35 mm. Från parerplåtens bakre kant utgår en rak, 37 mm lång parerstång, vilken har närmast cirkelrunt tvärsnitt och vilken blir betydligt tjockare mot den avrundade änden. Från parerplåtens främre kant utgår i båge handbygeln, som har spetsovalt tvärsnitt och som är tjockast på mitten.
Handbygelns övre ände är intappad i ett hål nedtill på knappens framsida. Från mitten av parerplåtens yttre kant går en S-formig spång, som närmast har spetsovalt tvärsnitt, till handbygeln, som den träffar något nedanför den övre kröken. En tumbygel utgår från mitten av parerplåtens inre kant och går i båge samt träffar kaveln cirka 14 mm ovanför parerplåten. På parerstångens utsida är modellkammarenumret 13 inslaget och på parerplåtens översida, strax bakom parerstångens början, finns en inslagen, sexuddig stjärna."/ J. Alm 1952.