Vit s.k. collegetröja med tryck fram. Tillverkad för festivalen Davvi Šuvva i Karesuando 1993. Trycket är målat av Ulrika Tapio Blind, Karesuando. Det föreställer en samisk spåtrumma med hängande mässingringar och visare av horn. I trumman är bilden av ett indianansikte och tecken, som liknar de gamla trummornas. Ovanför och nedanför bilden finns texten: Davvi Šuvva 1993 Álguálbmogiid festivála Indigenous People’s festival.
Tröjan har lång är och mudd i hals, ärmslut och nederkant. Etikett i nacken i tröjans insida med text: Sweatshirt by Best in town. Size Xlarge.
I ena sidsömmen inne i tröjan är en etikett fastsydd med texten: 100 % bomull, sträckes efter tvätt, made in portugal samt tvättrådsymboler.
Davvi Šuvva festivalen:
I samband med FNs internationella urbefolkningsår möttes indianer, inuiter, maorier och samer till en festival i Karesuando sommaren 1993. Davvi Šuvva festivalen arrangerades endast två gånger, 1979 och igen 1993. Det var det första tillfället någonsin i Skandinavien som samlade ursprungsbefolkningens konstnärer från hela världen, och var till en stor del en direkt produkt av den politiska aktivism bland ursprungsbefolkningar i 1970-talet. Den nu nedlagda World Council of Ursprungsbefolkningar bildades 1975 i Port Albernie, Kanada, och hade sin andra världskonferens i Kiruna, Sverige 1977. Den samiska poeten och musikern, Nils-Aslak Valkeapää valdes till kulturell samordnare av WCIP, och var en av de drivande krafterna bakom Davvi Šuvva. Evenemanget organiserades av två lokala samiska föreningar, och arenan för festivalen var högt uppe på ett berg, Gárevárri, med en underbar utsikt över byn och tundra på båda sidor om älven som utgör gränsen mellan Sverige och Finland i höga nord. Scenen byggdes upp som en öppen hälft av en samisk lavvu/tältkåta.
Källa: Harald Gaski: Juoigan – sámi musihkká málmmis dahje máilmmemusihkka/Joiken – samisk musikk i verden eller verdensmusikk/Yoik – Sami music in global world music.
Litteraturtips: Mastergraduppsats om Davvi Šuvva-festivalen 1979: Snnöve Angell, Davvi Šuvva 1979 - Being Sámi, Becoming Indigenous. Tromsö universitet 2009.