Om rensmöret:
Även smör gjordes av renmjölken. Smöret kärnades direkt av den färska, gräddlikt feta mjölken. Men det fanns även en annan metod: ”Av renmjölken tillreddes även smör, då den färska mjölken först ystats med löpe, skvalpas eller vispas ungefärligen lika länge som mjölken kärnas och värmes flera gånger emellanåt. Detta smör ser ut som talg men är något klibbigare.” (Grape citerad i Fjellström, 1985: 279) Rensmöret förvarades i smörbyttor (1939.70.0283).
För mer information om samiskt kosthåll och matberedning, läs s. 261-299 i Phebe Fjellströms bok Samernas samhälle i tradition och nutid. Nordstedts förlag: Stockholm, 1985. ISBN 91-1-853222-5)
Relaterade sökningar:
Register: [alla] FOLNAM: samer OBJTXT [innehåller]:
matberedning och konsumtion
mjölkproduktion
smörask: 1939.70.0283, 1939.70.0338.
(av Madeleine Stirnimann, socialantropolog VKM, Göteborg, 2010)