Om kosthållningen och arbetsfördelningen:
Mjölkmat (ren- och getmjölk, graese-mjölk, ost, smör) och vegetabilisk föda (som glödkakorna, gröten eller vällingen (av köpt mjöl eller av tallens och björkens torkade innerbark), örter (inkl. sko-höet), sav och bär) var kvinnornas uppgift att insamla och tillaga. Speciellt osten var kvinnornas skötebarn. Köttmaten hanterades och lagades däremot av männen i det förkristna samiska samhället. Den animaliska födan kom från renslakten, jakt, fiske och fågelfångst. Köttet (även blodet och märgbenen) och fisken åts kokt, stekt, gjordes till soppa, korv, etc. saltades in, röktes, torkades och frystes.
Som drycker förekom vatten, mjölk, kaffe och brännvin, varav de två senare köptes in utifrån, liksom mjölet, saltet, senare även potatisen och tobaken.
För information om hur arbetsfördelningen hänger ihop med det förkristna religiösa systemet och samhällets tidigare organisation, läs Saga du Nords bok ”Trolltrummans hemlighet. En socialantropologisk rekonstruktion av samernas förlorade naturreligion.” Manuskript under arbete, 2010.”
För detaljerad information om samiskt kosthåll och matberedning, läs s. 261-299 i Phebe Fjellströms bok Samernas samhälle i tradition och nutid. Nordstedts förlag: Stockholm, 1985. ISBN 91-1-853222-5)
Relaterade sökningar:
Register: [alla] FOLNAM: samer OBJTXT [innehåller]:
matberedning och konsumtion
mjölkproduktion
fiske
jakt
slakt
njalla
(av Madeleine Stirnimann, socialantropolog VKM, Göteborg, 2010)