Mått: 35 X 40
Motiv: Narashima-avatara (vit-rosa), som söndersliter demonen Hiranyaksasipus (blå) mage.
Vishnus fjärde avatar. Tilldrog sig under Satya/Krita-yuga, den första kosmiska tidsåldern. (Wilkins, 1997:155.)
Narashima, som med sina kloförsedda fingrar bearbetar demonen Hiranyakasipus uppfläkta mage. Lejonmänniskan Narashima är Vishnus fjärde avatar, ”inkarnation” eller ”uppenbarelseform”. På målningen är han i sedvanlig ordning avbildad som till hälften lejon (huvudet) och till hälften människa (kroppen). Narashima är förkroppsligandet av tapperhet och mod som gudomliga attribut, och har därför varit alldeles särskilt vördad av furstar och krigsherrar (kshatriyas). Dessutom påstås han representera verserna i den vediska skriften Yajurveda, ur vilka mod och styrka framspringer. Han åkallas också som skydd mot fiendernas besvärjelser (mantras). (Stutley, 1985: 205.) Enligt vissa källor anses dyrkan av Narashima öka kunskapen om det Högsta väsendet. Hiranyakasipu brukar anses personifiera ondska och okunnighet. (Rao, 1914:154.)
Målningen är en variant av framställningsformen sthauna-Narashima, vilket syftar på gudomens framträdande ur en pelare. (Rao, 1914:152f.) På målningen är denna pelare kluven. Detta anspelar på en version av mytberättelsen om Narashima, som återfinns i t ex Bhagavata Purana, där Prahlada, Vishnus trogne anhängare, inför sin far, demonkungen Hiranyaksasipu, förkunnar att Vishnu är allestädes närvarande - i honom själv, i hans far och överhuvudtaget i allt existerande. Demonkungen undrar då hur det kommer sig att han ej kan se Vishnu i pelaren de står vid. Prahlada förklarar då, att även om Vishnu genomtränger alltet och är allestädes närvarande, är han inte förnimbar för våra sinnen och är därför inte synlig för blotta ögat. Hiranyaksasipu utropar då, eftersom han var uppfylld av hämndbegär för att Vishnu i en tidigare avatar dödat hans bror Hiranyaksa, vredgat att han skall döda Vishnu och klyver pelaren med sitt svärd. Vishnu framträder då ur pelaren i form av Narashima och uppsliter med sina klor demonkungens mage så att denne berövas livet. (Wilkins, 1997: 155.)
Ikonografiska detaljer: Mellan fingrarna på den vänstra handen håller Narashima en chakra, ”diskus”, ett vapen specifikt förknippat med Vishnu och dennes avatarer. I indisk krigsföring var diskusen tillverkad av stål och hade ett hål i mitten och den yttre eggen var skarpslipad. (Stutley, 1985: 57.) Mellan fingrarna på den högra handen håller han en sankha , ”trumpetsnäcka”, också det ett av Vishnus emblem, men förekommer även inom Shivas ikonografi. Vishnus egen sankha kallas dock panchajanya, då den förfärdigats av demonen (asura) Panchajanas kropp, efter att han bragt denne om livet. När ena spetsen var avhuggen, användes snäckan, både av Vishnu och i indisk krigföring, som trumpet i krig. Dess ljud ansågs inte bara injaga skräck hos fienden utan betraktades också som effektivt för att driva demoner på flykten. (Rao, 1914:3.)
På huvudet bär Narashima en juvelbesatt krona kallad kirita-mukuta. Bland människor fick endast furstar och länsherrar bära dylika huvudbonader. (Rao, 1914:29; Singh, 1992:96.) Hiranyaksasipus likadana krona syns fallande till marken i målningens högra hörn. Runt överarmarnas biceps sitter på båda figurerna armringar kallade keyuras och armband runt handlederna (kankanas). Hiranyaksasipu bär dessutom örringar (kundalas). (Rao, 1914:23f.)