En modellkanot från nuu-chah-nulth, västkusten av Vancouverön, Kanada. Denna modellkanot från någon av nuu-chah-nulthindianernas substammar är mycket skickligt och detaljerat utförd. Utan tvekan utförd av en professionell träsnidare. Den är intressant då den samlats in redan 1862-1863 då nuu-chah-nulthindianerna var i det närmaste opåverkade av det euro-amerikanska samhället. Den är en proportionellt skalenlig modell av en tidig kanotmodell från denna grupp.
Då nuu-chah-nulth med undergruppen makah (vilka talar en nuu-chah-nulthdialekt) i dagens USA, samt deras grannar söderut, quinault och quileute, var valjägare och jägare av marina däggdjur i långt högre grad är de övriga folken, hade de en långt driven kanotbyggarkonst och marin jaktteknologi. Deras kanoter ansågs vara de bästa, mest sjövärdiga och snabba på kusten och de exporterades så långt norrut som till Alaska och söderut till Kalifornien.
De hade och har också ett antal olika kanottyper för olika syften. De skiljer sig främst i storlek medan formen är liknande. Gemensamt för dem alla är det stiliserade varghuvudet i fören, mellan vars öron olika harpuner vilade i en för detta syfte avsedd skåra. Kanoterna var ofta målade, men för det mesta väsentligt mindre än på denna modell. De mest målade kanoterna användes med stor säkerhet för ceremoniella syften.
Modellens målning är ovanlig och har inte samma kvalité som snideriet varför det inte kan uteslutas att den målats senare av någon annan än snidaren. Målningen är ej heller typisk för nuu-chah-nulth, men kan härröra från dessa. En intressant detalj är den snidade randningen på relingen i för och akter. Dessa områden är detaljerat målade i de kontrasterande färgerna rött och svart. En detalj i målningen, de två målade parallella hålen, strax bakom varghuvudet är mycket typiska för nuu-chah-nulth och förekom som snidade hål på t.ex. de större valjaktskanoterna. Detta talar för att målningen trots allt kan vara nuu-chah-nulth.
En del synliga skador föreligger i för och i akter, men i övrigt förefaller kanoten vara i gott skick.
Dessa modellkanoter såldes i synnerhet till icke-indianer som ett slags tidig turistkonst, i handeln med kuriosa som florerade vid den här tiden. Även museer köpte emellertid kanotmodeller som denna för att kunna visa olika kanottyper. Hos nuu-chah-nulth användes emellertid också kanotmodeller av indianerna själva i jaktmagiskt bruk. Detta är också fallet idag. 1993 under min längsta fältvistelse beställde en nuh-chah-nulthhövding ett antal kanotmodeller av hesquiamtkonstnären Tim Paul, vilka skulle användas i jaktmagiska syften. Dessa riter lever än hos nuu-chah-nulth.
Att kanoten är av tidig typ syns på den lågt vinklade fören. Detta är en traditionell kanot från tiden före vit påverkan. På 1800-talet startade tillverkningen av kanoter med högt vinklad för. Detta för att de skulle kunna haka fast i de "sealing-schooners" som hyrde in nuu-chah-nulthjägare för att jaga säl så långt bort som i Berings hav. Denna säljakt pågick intensivt ett par decennier men förbjöds sedan.
I generalkatalogen är denna kanotmodell felaktigt angiven som tillverkad av tlingitindianer, Vancouver Island, men tlingit bor i norra Alaska. Eftersom Vancover Island är angiven som geografisk proveniens, kan vi med säkerhet fastställa att kanoten är tillverkad av nuu-chah-nulthindianer. I en kommentar till generalkatalogen säger också E. Nordenskiöld. "Uppgiften att de flesta föremål här omförda från nordvästkustindianerna äro från thlinket, är nog ej säkert riktig, men tillsvidare har jag följt A.E:s utställningskatalog"./JG