Dräkt (sannolikt chaopao, se nedan) av blåsvart sidensatin med sidknäppning och rynkat parti nedanför midjan (parallellt nersydda veck). Dekor: drakmönstrat dekorparti (fyrkloade) över skuldrorna och övre framdelen med smal bord innehållande svastikaliknande mönster, kring midjan bård med drakmönster med smal svastika- och fladdermusbård och bred drakmönstrad bård (fyrkloade) på nedre delen. Draken på skulderpartiet befinner sig över berg i vatten och till denna dekor hör även yin- och yangtecken, moln och fladdermöss. De hästhovsformade manschetterna är kantade med svart mönstervävd bård med gulmetallan med bl a svastika, ruyi-mönster, noshörningshorn mm. Manschetterna är drakmönstrade samt försedda med moln och fladdermöss. För en diskussion i det komplicerade ämnet drakar och deras kloantal (long brukat kallas femkloiga, mang fyrkloade), se Siggstedt 1995 s 29, där det bl a står: "Skillnaden mellan long och mang verkar ha varit rent nominell och bestämd av bärarens status."
Enligt katalogen: "Generalsdräkt. (...) Gammalt vackert, numera sällsynt ex. från tiden Chienlung (säker datering). - Peking." (Qianlong regerade 1735-1799). Sannolikt går det inte riktigt att avgöra att detta just var en generalsdräkt, även om det står klart att den var avsedd för en högt uppsatt manlig person. På en tillhörande etikett står det: "Dräkt för hög ämbetsman, möjligen general. Av samma typ som kejsarens officiella skrud, som bars vid högtidiga ceremonier. 1700-talet." Vad gäller färger och symboliken kring denna är det svårt att veta något med bestämdhet.
Man brukar skilja mellan tre huvudtyper för Qing-dynastins manliga officiella dräkter: chaofu ("hovdräkt"), jifu ("festivitetsdräkt", semiformell), changfu ("vanlig" dräkt, den enklaste av de officiella) respektive resedräkter. Denna typ av dräkt tillhör den officiella mansdräkten som i sin fullständiga sammansättning kallas chaofu ("hovdräkt") och allstå är den mest formella dräkten. Den bestod av en lång drakmönstrad dräkt med rynkning (chaopao). Typisk för chaopao är också placeringen av dekoren (Siggstedt 1995, s 20) som den ser ut på denna dräkt, till skillnad från mangpao eller den sk drakdräkten, "dragon robe", som hade drakmönster och andra kosmologiska mönster över hela ytan, se Dickinson & Wrigglesworth 1990, s 45. Ovanpå denna bars en kortare enfärgad dräkt (fr o m 1652 en pufu). På den kortare dräkten buren utanpå kunde finnas ämbetsmannainsignier såsom sk "mandarin squares" eller puzi.
Generellt kan sägas att denna dräkt berättar mycket för den som kan avläsa den - den berätttar om rang, om ett intresse för kosmologi, om hela det system den är en följd av, med alla dess bestämmelser kring dräktskick. Qing-dynastin, styrd av minoriteten manchuer, ville gärna fjärma sig från Ming-dynastin och gjorde det på ett uppenbart och kontrollerande sätt vad gäller dräkter. Upprepade gånger utfärdades överflödslagar och förordningar och dräktskicket var mycket reglerat, med undantag för dräkter hos de grupper som inte var politsikt intressanta, t ex kvinnor, skådespelare och vissa munkar. Med andra ord kunde personer av låg samhällställning fortsääta att följa han-kinesiskt dräktskick, medan alla andra fick anpassa sig, särskilt efter 1766, då en speciell dräktstandardiseringsbok utkom. Detta var politiskt betingat och starkt laddat. Manchuerna införde t ex rakat huvud med fläta, något som var starkt emot han-kinesisk sed. Ming-dräkterna ansågs också alltför opraktiska för de ridande manchuerna, så ärmarna blev smalare, försågs med hästhovsformade manschetter och dräkten fick slitsar eller mer åtsittande. Den symboliska röda Ming-färgen ersattes också av blått, Qing-dynastins färg. (Denna information är hämtad från Siggstedt 1995 s 19). (PH) [[Etno]]