Text i dokument <itemDescription> |
-
1907.57. 257 1907.57. (Ports.) NärinRsämnena indelas i tvenne klasser: varma och kalla. Till varma eller heta räknas får-, kamel- och häst- kött, ägg, vetebröd "degelte", peppar, ingefära, fikon, lök,...
Visa hela
1907.57. 257 1907.57. (Ports.) NärinRsämnena indelas i tvenne klasser: varma och kalla. Till varma eller heta räknas får-, kamel- och häst- kött, ägg, vetebröd "degelte", peppar, ingefära, fikon, lök, morötter, rovor m.m. Till de kalla födoämnena räknas ko- och getkött samt höns, majs- och korn- bröd, risgryn, ärter, mjölk, grönt te m.m. Även medicinen indelas i våt-heta, torr-heta, våt-kalla och torr-kalla. Var och en av dessa avdelningar delas åter i fyra olika klasser. T.ex. lökfrö, torr- het av leta klassen, vattenmelonfrö, torr-kall av 2dra klassen, m.m. Den kaschgariske läkarens första uppgift är att bestämma patientens element. Det sker genom att känna pulsen, se på tungan, hudfärgen och urinen. Sjukdoms- orsaken är i de flesta fall den, att patienten har ätit kalla näringsämnen i stället för heta eller tvärt om. Sedan patientens element och sjukdomsorsak för- klarats, bestämmer läkaren våt-het, torr- het, våt-kall eller torr-kall medicin av första, andra eller tredje graden, allt efter sjukdomens natur. [ocr]
Stäng
|