Handkammaren är arbetsplats för väverskan men också förrådsrum för tenn, glas, porslin, lnne, kryddor och andra finare förråd. Vävredskapen är från Södermanland och porslinet tillverkat i Kina på 1700-talet. Större delen av möblerna kommer från Bönsta gård i Alla Helgona socken.
Foto tagen i samband med invigningen av de nya interiörerna år 1950.
"Det ostindiska porslinet i handkammaren och andra importerade ting skvallrar om den livliga kontakten med främmande folk genom Ostindiska Kompaniet och andra kofferdister, men det mesta av varorna i handkammaren och köket - för att inte tala om visthuset innanför pigkammaren - kommer från tegar och färhus från Kungsladugårdarna och från Herr Landshövdingens trädgårdar. Ljusredskap och slika ting kan vara gjorda vid mässingsbruket uppe i staden eller vid andra manufakturer, men industriella produkter av det slag, som i överflöd möter oss i vår tid både när det gäller matvaror, vävnader och möbler, saknas alldeles" /Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 135-136.
"Omedelbart efter ett beslut i arbetsutskottet den 27 januari påbörjades en genomgripande omordning av samlingarna i samband med att lokalerna; två hallar, kök och fyra rum i bottenvåningen samt fyra rum i övervåningen, underkastades en synnerligen välbehövlig reparation. Man utgick därvid från den tanken, att byggnaden själv borde få bli bestämmande för samlingarnas och rummens disposition, dvs. att man skulle söka ge bilden av en herremansboning, Södermanlands forna länsresidens, från 1700-talet [...]. De nyordnade samlingarna återöppnades för allmänheten den 26 april i närvaro av H.K.H. Hertigen av Södermanland, och såväl då som senare ha framförts många uppskattade lovord från både lekmän och lärde." /Ur Sörmlandsbygden 1951 sidan 140-142
Litteraturtips: "Ett landshövdingehem i Nyköpingshus" av Carl-Gustaf Blomberg