Det här är en så kallad "dödsbricka", dvs. en ID-bricka som Statens Järnvägar kring år 1957 beslutade att anskaffa. (Cirkulär A7 (10/1 1957))
Dessa brickor delades aldrig ut till personalen, även om varje järnvägsanställd hade en bricka med sitt namn på, utan de förvarades i ett arkiv tillsammans med alla de handlingar som rörde den anställde. Därför visste många järnvägsanställda inte ens om att denna bricka existerade. ID-brickan skulle delas ut till de anställda i beredskapstider eller vid händelse av krig, för att till exempel kunna underlätta identifieringen av starkt förbrända kroppar. Anställda som gick i pension kunde dock få ut sin ID-bricka i samband med avskedet. I samband med bolagiseringen av SJ skulle arkivet, där många personalakter fanns, överföras till Riksarkivet och innan det skedde fick många järnvägsanställda (de som kände till arkivet och att det skulle överföras till Riksarkivet) möjligheten att gå genom sina personalakter och kopiera handlingar som rörde dem samt ta med sig och behålla denna ID-bricka som förvarades bland handlingarna i ett A5 kuvert.
Efter att SJ Driftvärn avvecklades 2005 kom en del föremål från driftvärnet att leva vidare vid en av driftvärnets f.d. kursgårdar i Dala-Storsund där föremål bland annat förvarades i ett traditionsrum som fungerade som ett museum eller en utställning över Driftvärnets utveckling, samt i ett gammalt materialförråd. Kursgården var ursprungligen en av 12 kursgårdar runt om i Sverige som ägdes av Statens Järnvägar. Kursgårdarna hade använt som läroplattformar för driftvärnspersonalen och där fick de bland annat lära sig skytte och militär stridsteknik. När Statens Järnvägar bolagiserades överfördes kursgårdarna till Banverket som senare omvandlades till Trafikverket. Kring 2013 beslutade sig Trafikverket för att kursgården i Dala-Storsund skulle moderniseras och i samband med det så revs bl.a. det så kallade traditionsrummet. I oktober 2014 samlade Järnvägsmuseet in diverse olika föremål från det före detta traditionsrummet samt materialförrådet vid kursgården för att komplettera sin samling av föremål och berättelser från driftvärnet.