Tjikkopakte vid Övre Kaitumsjön, Lappland. Med hängare och kantband och metallhörnor. På papp.
Svenska turistföreningens geografiska väggplanscher 1:1.
Flygfoto: O. Bladh.
Tryck: Nordisk Rotogravyr.
Text på baksidan:
Nr 1. Tjikkopakte vid mellersta Kaitumsjön, S om Kebnekaise. Lappland.
Flygbilden tagen ca 1 200 m över sjöns yta i mars månad.
Våra lappländska fjäll har fått sitt nuvarande utseende genom en samverkan av de yttre och inre krafter, vilka under årmiljoner byggt upp och åter brutit ned denna bergskedja, som tillhör jordens äldsta. På flygbilden ser vi några av de lappländska fjällens typiska drag: de vidsträckta platåerna, de vassa, spetsiga topparna och den tvära brant, som likt en mur ofta begränsar fjällkedjan mot öster.
Tjikkopakte, den stora platån ovanför den märka, tvärbranta vägg, som sträcker sig snett över bilden, är ej något högt fjäll. Det når endast 977 m ö.h. och ligger i lågfjällsområdet på gränsen till det stora norrländska skogslandet. Av skog finns dock ej mycket inom detta fjällområde. Endast utmed stränderna av Kaitumsjön, 588 m ö.h., t.h. på bilden, finns dungar av fjällbjörkskog. För övrigt ligger området ovan trädgränsen.
I bildens bakgrund syns ett högfjällsområde, vars högsta toppar når inemot 1.900 meters höjd ö.h. De vassa topparna framhävs ännu kraftigare genom de branta toppdrivor, som ofta ligger kvar året om. Vintern är för övrigt lång i fjällen, och man räknar med att marken även i fjälldalarna är snötäckt 7 till 9 månader av året.
Under Tjikkopaktes mörka stup (ca 250 meter högt) ser vi en sluttning fylld av block, som tydligt framträder även under snön, en rasbrant. Större och mindre block täcker här fullständigt marken och gör denna ytterst svårframkomlig. Dylika rasbranter träffar man även i andra delar av Sverige, men i fjällen blir de särskilt kraftiga på grund av den starka frostsprängningen.
∗
Inre krafter: bergskedjebildning. Den skandinaviska fjällkedjan har liksom andra bergskedjor skapats ur ett hav, i detta fall det s.k. silurhavet, som för ungefär 600 miljoner år sedan täckte stora delar av Skandinavien. I dettas botten bildades väster om den nuvarande norska kusten en sänka, i vilken under årmiljoneras lopp skikt efter skikt av sand, lera och kalksten avsattes och så småningom hårdnade till bergarter. Detta skedde under ett lugnt skede i jordens historia. Därefter följde en orostid, när rörelser i jordskorpan blev allt vanligare och häftigare- Sänkans botten sjönk ytterligare och utsattes för ökat tryck från sidorna. Från växter var trycket starkast, vilket hade till följd att bergarterna samtidigt som fjällkedjan restes ur havet likt väldiga plattor sköts över mot öster, bildande s.k. överskjutningsskållor. Det är dessas oftas tydligt markerade brant mot öster, den s.k. fjällfronten eller glinten, som där på många ställen bildar fjällkedjans begränsning.