Vackra och märkliga växter enligt naturskyddslagen fridlysta i Kalmar län. Med hängare utan kantband och hörnskydd. På papp.
Konstnär: Kaj Beckman.
Planschen utgiven av Svenska Naturskyddföreningen 1960.
Tryckt: Hedmans Lito, Gävle.
Beskrivningstexter:
Rödsyssla, Cephalanthera rubra
Kallas även röd skogslilja. En av Nordens sällsyntaste orkidéer. Kan bli upp till 50 cm hög, vanligen mindre. Blommar i juni-juli.
Guckusko, Cypripedium calceolus
En av Sveriges praktfullaste orkidéer, i stor utsträckning utrotad genom plockning. Föredrar kalkhaltig mark. Blommar i juni.
Salepsrot, Anacamptis pyramidalis
Orkidé med vintergrön bladrosett. Växer i ängs- eller hagmarker på kalkhaltigt underlag. I Sverige finns den endast på Öland och Gotland.
Mistel, Viscum album
VIntergrön parasit på lövträd. Har seplat stor roll i folkfantasin. Nu försvunnen från många landskap, där den tidigare funnits.
Tovsippa, Anemone silvestris
Storblommig sippa i kalkrika torrängar. Tillhör senvårens och försommarens flora. I Norden endast funnen på Öland och Gotland, i det förstnämnda landskapet numera en stor sällsynthet.
Martorn, Eryngium maritimum
Dekorativ öländsk havsstrandväxt med hårda, taggiga blad. Lever alltjämt kvar bl. a. vid Byerum på norra Öland, där Linné år 1741 inregistrerade den som medborgare i den svenska floran. Även känd under namnet kostertistel.
Silverviol, Viola alba
Vitblommig viol, i Norden endast funnen i lundar vid Borgholm. Tidig vårväxt, blommar i april och maj.
Vår-adonis, Adonis vernalis
Prakfull vårväxt i kalkrika torrängar. I Norden funnen endast på södra Gotland samt på södra och mellersta Öland. Genom uppodling har växten numera gått starkt tillbaka. Den kallas även med ett gammalt namn "arontorpsros" efter en ölandsk växtplats.
Utöver de ovan avbildade arterna är även luddmållan, Bassia hirsuta, och röllik-snyltroten, Orobanche purpurea, fridlysta på Öland samt strandkloärt, Astragalus danicus, och ärtvicker, Vicia pisiformis, fridlysta i hela Kalmar län.
Dessa växter får enligt naturskyddslagen inte plockas eller skadas på annat sätt. Vi har alla glädje av det vackra i naturen, låt därför dessa blommor stå kvar i sin naturliga miljö.