Vår föda - Organiska och energialstrande näringsämnen. M. hängare och hörnskydd.
Utarbetad av Magda Herman.
Förlag P. A. Norstedt & Söner.
Bengtsons litografiska AB Sthlm.
Planschen är uppdelad i två kolumner, "Äggviteämnen" och "Fetter", som i sin tur båda är uppdelade i vardera två kolumner med rubrikerna "Animaliska" och "Vegetabiliska".
Äggviteämnen (dagsbehov: 1 g pr kg kroppsvikt eller ca 70 g = 280 kalorier) - (äggviteämnen i procent av den ätbara delen) -
Animaliska: Mjölk 3,5%, ägg 13%, ost 25-40%, kött 15-20%, fläskkött 15-20, blod 18%, fågel-vilt 18-22%, fisk-skaldjur 16-22% - Vegetabiliska: mjöl 6-13%, makaroner 13%, gryn 8-14%, tork. bönor 22%, risgryn 7%, tork. ärter 23%, mandel 21%, nötter 15%, kakao 21%, rågbröd (hårt) 11%, rågbröd (mjukt) 8%, grönkål 5%, potatis 2%, purjolök 1%, ärter-bönor 2-6%, svamp 2-3% -
Fetter (dagsbehov: ca 100 g = 900 kalorier) - (fett i procent av den ätbara delen) -
Animaliska: Mjölk 3,5%, grädde (tjock) 35%, (tunn) 12%, ost 5-40%, smör 83%, äggula 33%, fläsk 20-75%, kött 5-20%, gås 30-40%, flottyr 100%, lax 12%, salt sill 14%, strömming 5-7% -
Vegetabiliska: Nötter 65%, mandel 55%, kakao 29%, choklad 48%, margarin 83%, havregryn 6-8%, grahammjöl 2%, olja 100%, kokosfett 100%
Text i nederkant:
Äggviteämnen behöver vår kropp för uppbyggnad av celler och underhåll av kroppsvävnader och kroppsvätskor, vilket är särskilt viktigt under uppväxtåren, vid havandeskap och efter sjukdom. Äggvitebehovet hos barn är mycket större än hos vuxna. En del av äggvitan kan förbrännas, men blir en dyr energikälla. Överskott på äggvita bortföres genom njurarna.
Fett behöver vår kropp till energi = värme och kraft till kroppens yttre och inre arbete. Överskott på fett upplagras i kroppen för att vid behov tjäna som reservnäring. Vissa fettarter t. ex. fettet i mjölk, äggula, fet fisk och lever innehåller dessutom fettlösliga vitaminer bl. a. A- och D-vitaminer. Flott saknar vitaminer. Margarin är numera vitaminerat.