TILLÄGG: Upptagen som "En Burgundisk Klädning" i inventarium från hovteatern på Rosersbergs slott [1806]. Förteckningen ingår bland Karl XIII:s bouppteckningshandlingar.
Dräkten är den enda som bärs med harnesk av de omkring 25 burgundiska dräkter som upptas i inventariet. Så kallade burgundiska dräkter var tolkningar av ett äldre mode och användes som historiserande kostym för allt från medeltid till 1600-tal.
Det enkla linnetyget på jackans fram- och bakstycke har en typisk logik för en teaterkostym - eftersom tyget inte syntes under harnesket var det inte nödvändigt att använda siden. Harnesket har inte bevarats ihop med dräkten, men kan ha varit gjort av papier-maché, läder eller metall.
En liknande burgundisk dräkt med förgyllt bröst- och ryggharnesk bars av Gustav III i rollen som riddaren Esplandiant i karusellen "Erövringen av Galtarklippan" i Drottningholmsparken 1779. Det förgyllda harnesket var i detta fall hämtat från kungens egen tornerspelsrustning som är bevarad i Livrustkammaren.
Utökad dokumentation utförd i samarbete med fil.dr. Petra Dotlačilová.