Föremålen skänktes till Kulturen med anledning av Pehr Henrik Lings anknytning till Lund. Ling studerade 1799-1804 i Köpenhamn där hans skicklighet i fäktning uppmärksammades. 1805 blev han fäktmästare vid Lunds universitet (efter C Porath) och började då utveckla sitt gymnastiska system samt studerade anatomi. Han var verksam i Lund till 1813, då han flyttade till Stockholm och blev lärare i gymnastik vid Krigsakademin på Karlberg samt fäktmästare där.
Ling bodde i Lund 1807-1818, i det som nu kallas Lindforska huset med trädgård, ladugård och fälad - nu en del av Kulturen i Lund. Här började han också bygga ett rejält och stort herremanshus av tegel från två av domkyrkans nedrivna kapell - även det en del av museet.
Per Henrik Ling grundade i Stockholm Gymnastiska Centralinstitiutet (GCI) världens äldsta högskola för kroppsövningar, efter kungligt tillstånd från Karl XIII den 5 maj 1813. År 1966 ändrades namnet till Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Gymnastik- och idrottsmuseet i Stockholm invigdes 1947 men redan 1961 upphörde verksamheten och en del av samlingarna, som ägs av Sveriges Centralförening för idrottens främjande (SCIF), deponerades i Malmö idrottsmuseum i Baltiska hallen. Här ingick en del av Lingsamlingarna. (2007 återinvigdes dock Riksidrottsmuseet).
När idrottsmuseet i Malmö lades ned i oktober 2017 föreslog Rolf Edling (världsmästare och tidigare fäktmästare vid Lunds universitet) att den del av Lingsamlingen, som var deponerad där, skulle övergå till Kulturen i Lund. Rolf Edling är styrelseledamot i SCIF som ägde även dessa föremål. Föreningen skänkte dem enligt styrelsebeslut till Kulturen, se gåvobrev 2018-03-20.