"Det är ett vackert och regelbundet format oxhorn av sydländsk härstamning. Färgen är varmt gul, med gröna skiftningar och mot spetsen mörknande till brunt och svart. Måtten är respektingivande: längden från främre bräm till spets är 39 sm och mäter man från brämet längs hornets "buk" till spetsen får man 66 cm. Diametern är vid mynningen 10 cm."
"Hornet har utom mynningsbeslaget två beslag (samtliga tre med inskriptioner) och spetsen är likaså metallbeslagen. Fyra metallskenor löper från bräm till spets; dessa är sannolikt senare och ersätter tidigare, ursprungliga beslag. Även dessa beslag har inskriptioner. Vid det övre ringformiga beslaget är två ben fästade. De är rörformiga och har baktill en tandad kant. Benen är utan tvivel sekundärt fästade vid beslaget, men allt tyder på att det är de ursprungliga benen, som vid en reparation fått nya fästpunkter och nya skruvar."
"benen motsvaras av två små stöd, fästade vid det nedre bältebeslaget. De är formade som lejon och gjutna i mässing."
"Alla tre [beslagen] har profilerade kanter, därtill ornerade med gravyr. Mynningsbeslaget avslutas nertill med en utsågad list av trepass och franska liljor. De två bältebeslagen har enklare kantdekoration, som i gengäld är rikare graverad. Inskriptionerna, som är utförda i gotisk textur utan versaler, lyder: Mynningsbeslaget: HELP UNS UT ALLER NOT GOT DURCH DINEN BITTERN DOT (Hjälp oss ur all nöd, Gud, genom din bittra död). Övre bältebeslaget: HELP GOT M...A ..CPAR BALTAZAR (Hjälp Gud, M(ari)a (Ca)cpar Baltazar. Namnen på Maria och Cacpar har delvis övertäcks genom benens sekundära montering. Nedre bältebeslaget: DRINCK DAT UT UNDE DO BIDI (drick ur detta och bed därvid)."
"Dekoration och bokstavsform daterar hornet till 1400-talets mitt eller senare hälft; det är samma bokstäver, som vi ser i Gutenbergs tryck från omkring 1450 och senare. Språket är plattyska, vilket icke behöva betyda att det kommer från Tyskland. "
"Vi kommer nu till de sekundära inskriptionerna, dvs. de som anbringats långt efter hornets tillkomsttid. Den äldsta av dem finns på det läjngsgående bandet på hornets översida, när det står på sina fötter. Den lyder:
Jeg er Sven Fælding
Drick ud min Hælding
Jeg vil Det giöre
Du skal de Spöre
LaWrItz nIeLsen aMIDtzbøL"
"Med största sannolikhet betecknar de ägaren till hornet vid en viss tidpunkt. Amidtzböl är namnet på en by nära Kolding i östra Jylland, men också ett släktnamn, som ännu förekommer i Danmarl och Sverige. Lauritz Nielsens identitet avslöjas inte med någon säkerhet i den översikt över släkten Ammitzböll, som finns utgiven, men man vågar gissa på den Lauritz Amlitzböll, som vid mittenav 1600-talet ägde en gård i Jerlev härad. Hans son Niles Lauritzen blev häradsfogde för Jerlev 1670. I denna gren av släkten förekommer ofta förnamnen Lauritz och Niels. Raden innehåller emellertid också ett s.k. kronogram, dvs. de med versaler framhävda bokstäverna skall läsas även som romerska siffror, ett på 1500- och 1600-talen hos oss inte ovanligt sätt att meddela ett årtal, en avbildad persons ålder etc."
"I de tre orden döljes alltså årtalet 1663, vilket med största sannolikhet omtalar när inskriptionen tillkommit. Bokstavsformerna motsäger inte denna datering.
Namnet Sven Fælding är av största intresse. Han var en sagohjälte och sägnerna kring honom är knutna till flera orter i Jylland."
Bengt Bengtsson [del 1]