Överdel till Mo härads kvinnodräkt, som förvärvades i samband med Folkdräktsmarknad på Jönköpings läns museum den 27 februri 2016. Bindmössa och stycke saknas. Inköpspris 5000 kr. Samtidigt förvärvat JM 56.417-56.418.
Överdelen av linne med monogrammet GH var den första överdelen Gerd Svensson tillverkade. Senare när hon gift sig och bytt efternamn till Svensson, sydde hon ytterligare en överdel för att ha som ombyte. Den senare tillverkades av bomullstyg. Kråksparksbroderiet runt halsringningen blev denna gången längre i stygnen. Gerd Svensson säger att det nog berodde på att nu hade hon barn, och tiden för handarbete var mindre, än vid tillverkningen av den första linneöverdelen.
Dräkten är tillverkad av Gerd Svensson (född Hansson) huvudsakligen året 1955-1956 i Norra Unnaryd. Den är handvävd och delvis handsydd. Tillverkningen skedde tillsammans med flera andra personer i gemensamt uppsatta vävstolar i Presentstugan i Gamla syfabriken, som drevs av Astrid Svensson (svägerska till Gerd Svensson). Vissa tyger tillverkades i uppsatta vävar i deltagares hem. I gruppen deltog förutom Gerd och Astrid Svensson, även Gun Stomby (syster till Gerd Svensson), Gudrun Stomsjö och Barbro Stomby (svägerska till Gun Stomby).
Gerd Svensson använde dräkten vid midsommar, på hembygdsfester, bröllop och liknande festliga tillfällen. Hon sålde dräkten därför att hon fått ont i fötterna och inte kunde använda de skor hon brukade använda till dräkten. Hennes barn och barnbarn har inte varit intresserade av att överta dräkten eller dräkten har inte passat någon av dem i storlek.
Till dräkten använde Gerd Svensson en äldre bindmössa från föräldrahemmet (Kärr, Stengårdshults sn).
Mo härads kvnnodräkt:
1945 hittades några gamla dräktplagg hos Serafia Nilsson, Åsenhöga. Julia Fredriksson, Värnamo fick i uppdrag att arbeta fram den dräkt som idag kallas Mo härads dräkt. Se vidare Bilaga till samlingarna.