"Influerad av ungdomsårens upplevelser i Helsingborg under krigsåren 1939-45 och ett ockuperat grannland skapade intresse för flyg. Att dagligen se flygplan över Sundet slutade med att min vän och klasskamrat Jompa (Jan Blomberg 1928-2010) och jag började rita och göra modeller av de mest aktuella flygplanstyperna i världen.
Min uppväxt var på Halalid där familjens villa låg något avskiljd från grannar och intill en mindre skog i anslutning till landborgen. Till villan hörde också en separat byggnad med glasade väggar och tak som använts som sommarateljé av förre ägaren, konstnären Nils Forsberg. Byggnaden saknade såväl belysning som vatten, men här höll vi pojkar till och byggde våra plan.
Vi installerade oss i byggnaden och gamla avlagda ritbräden användes för att rita ritningar till de blivande modellerna. Trädgårdsstolar kom väl till pass att sitta på och bordet bestod av två bockar på vilka lagts ett slätt dörrblad! Efter mörkrets inbrott var det tid för läxläsning.
Det hela började med att införskaffa bilder och ritningar från flygkataloger och annan flyglitteratur som alla var av olika skala men som av oss förvandlades till skala 1:100, med något undantag 1:50. Flygplanstypen ritades upp på smörgåspapper, alla sedda från sidan, uppifrån och framifrån. Delarna skars sedan ut i balsaträ efter kopiering med karbonpapper, slipades och sattes sedan samman med lim och dolda knappnålar. Det färdiga planet målades sedan i fäger enligt verkliga plan, det var också här dom fick sina nationalitetsbeteckningar eller annan märkning. Nästan alla planen hade synliga beväpningar i form av kanoner och kulsprutor, i vissa fall raketer. En del av planen gjordes med infällbara landningsställ, allt skulle vara så realistiskt som möjligt!
Vi eftersträvade att göra modeller av aktiva flygplanstyper från de stridförande parterna men icke minst flygplanstyper använda av svenska flygvapnet. Ett antal segelflygplan gjordes också. Det var inte finish som var det högst uppsatta målet, det var snarare rätt skala, färg, bestyckning och beteckningar som var det intressanta.
Med tanke på den snabba och tekniska utvecklingen inom flygindustrin i världen så växte många nya typer fram med det de mest aktuella och spännande typerna vi eftersträvade att koncentrera oss på."
Helsingborg i oktober 2014
Curt Salomon Sörensen