1.
Silkedukar som terapiarbete på Vanföreanstalten i Helsingborg år 1946
Bland min mors efterlämnade textilier fanns också några dukar av konstsilke tillverkade åren efter andra världskriget när jag som poliopatient hade vistats på Vanföreanstalten i Helsingborg. De var gjorda av ett kristidsmaterial som efter en tid försvann som material till prydnadsdukar.
1945 var ett av de år då många insjuknade i polio. Till Vanföreanstalten i Helsingborg kom många drabbade från södra Sverige. Själv hade jag som 11-åring insjuknat i november 1945. Först fick jag tillbringa några veckor i isolering på epidemisjukhuset i Hässleholm. Efter juldagarna bar det iväg i ambulans till Vanföreanstalten i Helsingborg där jag tillbringade ca 8 veckor med träning och behandling. Därefter följde en period hemma på ca 8 veckor och sedan tillbaka till Helsingborg en period på 6 veckor. Totalt var jag där fyra omgångar. De senaste tre perioderna var jag placerad på det som då kallades Västerhemmet, idag Medicinhistoriska museet. De patienter som placerades där var så rörliga att de själva kunde ta sig fram gående på ett eller annat sätt. Den norra stora runda salen som då saknade direktutgång var avsedd för kvinnliga patienter, den södra för manliga. Runt salarna fanns 12-14 sängar utplacerade med huvudändan mot ytterväggen. Varje patient hade också ett sängbord för lite privata föremål. Mitt i salen fanns ett högt runt värmeelement med en marmorskiva ovanpå. Där lades dagens tidningar som man fick läsa stående. Mot Bergaliden fanns ett par små rum med plats för två patienter i vardera. Vad som krävdes för att bli placerad i ett rum för två personer lyckades jag aldrig fundera ut.
Bland patienterna fanns de flesta åldersgrupper representerade undantaget de allra minsta småbarnen. Vi som gick i obligatoriska skolan borde haft någon form av skolundervisning men det förekom inte under de perioder jag var där. Den behandling man fick av sjukgymnast upptog bara en mindre del av dagen. Resten av dagen kunde ägnas åt annan sysselsättning. Vid den tidpunkten hade arbetsterapeuterna helt andra arbetsuppgifter jämfört med idag. De ordnade med så att patienterna kunde få någon sorts sysselsättning. Både män och kvinnor ägnade sig åt att knyta dukar och kuddar av konstsilkegarn. Några av kvinnorna stickade dukar av det där konstsilkegarnet.
Naturligtvis ville jag prova på de textila teknikerna som var helt nya för mig. Sticka kunde jag och ville därför prova att tillverka de där silkedukarna. Någon av de vuxna talade om att det var för svårt för sådana småungar som jag. Då måste jag bevisa att jag kunde. Karin som var ett år äldre och jag satte igång. Man fick låna beskrivning av någon vuxen och skriva av. Där fanns en del fackuttryck som någon var vänlig och förklarade som t.ex. öhpt vilket betydde överdragshoptagning. I början och slutet av duken fick man ta hjälp av en virknål. Man började i mitten med några luftmaskor och från dem fick man ta upp 8 maskor som fördelades på 4 strumpstickor. På vartannat varv gjorde man uttagningar, varannat varv bestod av vanliga räta maskor. När man kommit så långt att maskantalet och omkretsen tillät det, gick man över till en rundsticka i samma grovlek som strumpstickorna. De där rundstickorna var ett kapitel för sig. Dagens variant består av två delar, vardera i längd som en halv strumpsticka förenade med en tunnare nylontråd som är infäst i de delar man stickar med. Den gången var den tunnare delen av stickan hoptvinnad av mycket tunna metalltrådar. De hade nackdelen att om någon liten tråd lossnade från infästningen och trasslade upp garnet så att det var omöjligt att fortsätta. Det hände allt för ofta. Man fick försöka hitta någon som kunde löda fast den.
(text av Siv Liljeqvist)