Modell som föreställer Eriksbergs Flytdocka No.1, Göteborgs hamn
Modellen föreställer ERIKSBERGS FLYTDOCKA NO.1 med lastångaren UDDEHOLM under dockning samt bogserbåtar och pråmar. Flytdockan har slagsida och UDDEHOLM ser ut att ha skadats på sin styrbordssida. Troligen skall modellen skildra ett haveri med flytdockan men något sådant haveri är inte känt tiden som skildras är 1915-1920 med ledning av när fartygen och dockan i modellen byggdes. Modellen var fram till inventeringen omärkt och någon dokumentation har inte kunnat hittas. Två av båtarna samt flytdockan kan med säkerhet identifieras och beskrivs nedan.
ERIKSBERGS FLYTDOCKA NO.1 byggdes vid Eriksbergs Mekaniska verkstad. Den 25 april 1914 hade bolaget AB Eriksbergs Verkstads Flytdockor, Göteborg konstituerande bolagstämma som ett dotterbolag till Eriksbergs Mekaniska Verkstad. Samma dag beställde det nybildade bolaget sin första docka som i varvets dokumentation kallas FLYTDOCKA I och med varvets nybyggnadsnummer 176. Flytdockan sjösattes den 17 april 1915 och togs i bruk den 4 maj samma år. 1971 flyttades Flytdocka I till Lindholmens Varv som vid den tiden drevs av Eriksberg. 1973 såldes dockan till skeppsmäklarfirman Ljungsvik & Carlsson AB, Göteborg. Flytdocka I flyttades nu till Hälsö Varv på Hälsö och döptes om till HÄLSÖ VARV. Dockan registrerades nu även i skeppsregistret vilket var unikt för en flytdocka utan egen framdrivnings eller styrinrättning. Orsaken sades vara att man behövde bogsera ut dockan på djupare vatten i fjorden mellan Hälsö och Bohus Björkö vid in och utdockningar och därför ville ha henne registrerad som fartyg. Vid Hälsö Varvs konkurs 1975 såldes dockan till Danmark och placerades i Hirtshals efter uppgradering i Ålborg. I Hirtshals var sedan dockan i drift fram till början på 2000-talet då den skrotades på slipen i västhamnen i Hirtshals.
S/S UDDEHOLM levererades 1917 från Eriksbergs Mekaniska verkstad med nybyggnadsnummer 187 till Uddeholms AB, Uddeholm. Hon var ett vid tiden modernt lastfartyg med maskin och överbyggnaden placerad akterut. Även små lastångare hade ofta överbyggnaden och maskin placerad midskepps tidigare men med denna modernare design kunde lastförmågan ökas. 1929 döptes fartyget om till HAGFORS för att frigöra namnet UDDEHOLM till ett nybygge. 1948 såldes HAGFORS till Värmlands Rederi AB, Karlstad (ett bolag som kontrollerades av Ahlmarks rederi) 1956 såldes fartyget till firma Skrot & Avfallsprodukter i Göteborg för upphuggning. Hon vidaresåldes av skrotfirman till en italiensk redare och döptes om till ANDREA MARIUCCIA. Köpet gick dock tillbaka och fartyget såldes i stället till Høvdings Skibsophugning i Oslo som byggde om fartyget till bärgningspråm. Fartygets slutliga öde är inte känt.
E.M.V. 3 heter den lilla motorbogserare som i modellen drar en virkeslastad pråm. Hon levererades i septembers 1916 från Eriksbergs Mekaniska verkstad med nybyggnadsnummer 188. Beställare var Eriksbergs Mekaniska verkstad själva och bogserbåten avvändes transport av material och personal. 1967 såldes bogserbåten till Bogserings AB Stormking, Göteborg och omdöpt till STORMBARON. 1971 såldes den lilla bogserbåten till okända ägare i Iran, vidare öden är okända.
UDDEHOLM assisteras i aktern av en liten hamnbogserare som modellbyggaren har givit namnet ARVID. Ett namn som även står med vita bokstäver i ett rött band på skorstenen. Detta var Göteborgs Bogserings- och Bärgnings AB:s i folkmun Röda Bolagets skorstensmärke och många av bolagets bogserbåtar hade detta utseende vid denna tid. Många av de mindre bogserbåtarna i flottan byggdes vid Lundby Mekaniska Verkstad som låg vid Slottsberget mellan Sannegården och Lindholmens Varv. Det lustiga är att Göteborgs Bogserings- och Bärgnings AB aldrig haft någon bogserbåt med namnet ARVID så vart modellbyggaren fått namnet ifrån får vi aldrig veta.