son till jaktlöjtnant Olof H. (f ca 1720 d 1786) och Christina Beata Wichman (f ca 1737 d 1785).
Kassaskrivare i kompaniet redan 1784. Han inflyttade med familjen till Kristine församling i Göteborg 1788 från Rommele sn, Vgtl. Den 17 sep 1793 skriver han till Göteborgs handelssocietet och ansöker om burskap för att idka handel. Trots att han arbetat för kompaniet i 16 år (dvs. sedan 1777) ser han för närvarande ingen framtid där, eller som han formulerar det: ”men omständigheterna nu mera icke tyckas lofwa mig där någon förmonlig och säker utsigt för framtiden”.
För andra gången(?) kassör i SOIC 1797 (trol. även 1805–06 och senare). Skrivelse av den 28 juni 1802 i Göteborgs rådhusrätts registratur som berör G. H. Hammardahl, han hade åtagit sig kassörsysslan i SOIC och samtidigt lovat att ”ej ingå i någon caution” eller åtaga sig någon förmyndarsyssla. Han avsade sig nu allt i Torsellska sterbhusets affärer.
I samband med bouppteckningen efter hustruns död 1806 får vi en god insyn i familjens ekonomiska ställning vid detta tillfälle: man ägde halva kronoskattehemmanet Pixbo och fastighet inne i Göteborg. Tillsammans med ett omfattande lösöre var hemmet värderat till 20 503 rd banco, med skulder bara till en fjärdedel av detta belopp. Enbart avdelningen porslin och glas i förteckningen upptar lite över två sidor till ett värde 176 rd. En stor och mycket omfattande bordsservis, blå och vit med guldkant är värderad enbart den till 80 rd. Avsnittet innehåller ”en theservice i tusch och guld märkt G H: H. och S. W: M”. Denna servis består av följande delar: tekanna med lock och fat, spilkum med fat, en sockerkopp med lock och fat, 12 tekoppar med fat, därav 4 sinkade och 5 punschkoppar – det hela värderat till 10 rd. Banco. Lite längre fram i förteckningen upptas 2 urnor med lock, även dessa med märkningen G H: H: och S. W. M.
Av konkurshandlingarna från år 1819 framgår att Hammardahls anställning i kompaniet hade upphört redan 1807 och att han inte förrän 1813 erhöll någon anställning, då hos Kommerserådet Björnberg. Av konkurshandlingarna framgår även att han och familjen var hårt drabbade av förluster, både genom brand och genom ekonomiska förluster på grund av de allmänt dåliga tiderna. Hammardahl hade gjort förlust på försäljningen av stenhuset i staden och på försäljningen av lantegendomen i Pixbo, 2 000 resp. 3 000 rdr.
På Kungl. Myntkabinettets webbplats finns en rörande berättelse om den första insättningen i Sveriges första sparbank:
Sveriges första sparbankskund var Carolina Bernhardina Hammardahl.
Den 28 oktober 1820 stod hon tillsammans med sin far och bror först i kön utanför Västra Hamngatan 15 i Göteborg, då sparbanken öppnade sina portar för första gången. Hon hade 12 skilling banco som hon ville sätta in i sparbanken och hon fick konto nummer 1. Brodern Henrik Teodor Hammardahl satte också in 12 skilling banco och fick konto nummer 2.
Hela familjen Hammardahl var född i Göteborg. Den var sannolikt fattig. Fadern var bokhållare och troligen anställd hos någon av sparbankens stiftare. Det är inte omöjligt att han helt enkelt beordrades till sparbanken denna första dag och att han fick två tolvskillingssedlar till sina båda barn att sätta in på sparbanken.
Carolina Berhardina var född 1817 och var dotter till Gustaf Henrik Hammardahl och hans hustru Katarina Beata, född Hultengren. Hennes bror var född 1819.
Berättelsen känns inte riktigt grundad i den ekonomiska verklighet Hammardahls levde i, eller snarare hade levt i, fram till i alla fall år 1819. Familjens hem på nr 50 i 2:a roten (=Kungsgatan 13) förstördes helt i den stora branden 1804. I rådhusrättens registratur får vi reda på att huset var försäkrat i Amsterdam för 5 000 gyllen och vi kan också ta del av en förteckning, omfattande fyra sidor, över den egendom han och hustrun förlorade. I juli 1805 köper G. H. Hammardahl ett nytt stenhus vid Lilla Bommen för 6 666 rd.
Genom annons i Post- och Inrikes Tidningar och utfärdad stämning den 23 mars 1825 kallas samtliga borgenärer i sterbhuset efter avlidne kassören i f.d. Ostindiska Compagniets tjänst G. H. Hammardahl inför Göteborgs rådhusrätt. Två konkurser i hans namn är antecknade vid Göteborgs rådhusrätt både den 1819 och den urarva 1824 (i det senare fallet saknas handlingarna i arkivet).Handlingarna från 1819 är mycket innehållsrika.
Gift med 1. Sara Wichman (1754–1806) och med 2. Catarina Beata Hultengren (f 1774), dotter till klockaren Bernhard H. (d 1826) och Agneta Sweitzer (d 1825).
Källa: LarsOlof Lööf