Del I:
"S föddes i Wien där fadern hade en tygaffär och modern en kemtvätt. Föräldrarna var mosaiska trosbekännare och hade tjeckoslovakiskt medborgarskap. Familjen flyttade 1930 till Zagreb i Jugoslavien och 1938 till Paris. S ville bli advokat men mötet med danskonsten genom den schweiziske fridansaren Harald Kreutzberg fick hennes liv att ta en annan riktning. Efter gymnasieutbildning antogs hon som elev vid Conservatoire de la musique et danse i Paris men blev som judinna utestängd från studierna där 1942. Föräldrarna och en bror försvann i tyska koncentrationsläger och själv hölls S i ett koncentrationsläger i Frankrike i tre veckor men frigavs på grund av sin låga ålder och omhändertogs av en katolsk hjälporganisation för ungdom. Hon lyckades att med falska identitetspapper få anställning i bl a Marseille och Lille och återvände efter krigsslutet till Paris där hon arbetade som dansös vid olika teatrar och även deltog i turnéer, bl a till Mexico.
S kom i aug 1950 till operettstaden Malmö, inbjuden av stadsteaterns balettchef Carl-Gustaf Kruuse (bd 21, s 622), och gjorde där bl a Subban i Kolingen, Elvira Madigan och en kammarjungfru i Prima ballerina. Efter att ha flyttat till Sthlm dansade hon i musikalen Guys and Dolls på Oscarsteatern. Parallellt med engagemangen som dansös arbetade S som danspedagog. 1954 vann hon Dansfrämjandets koreografitävling och bildade sin egen grupp, Ballet Intim. Hon samarbetade då med regissören och skådespelaren Sten Lonnert, som hon också gifte sig med. S förlorade i samband med krigsslutet sitt tjeckoslovakiska medborgarskap och var statslös fram till att hon erhöll sv medborgarskap 1956.
S:s undervisning i klassisk balett vid den till StH knutna Kursverksamheten födde tankar om behovet av en bredare utbildning inom olika dansstilar. Kursverksamhetens rektor Peter Hammarberg (bd 18, s 149) stödde idén och 1957 kunde S starta Balettakademien i Sthlm. Det var då den första dansutbildningen med statsbidrag utanför K teaterns balettelevskola. Därmed hann S före den kommitté inom Sv danspedagogförbundet som hade som mål en sv dansutbildning med bredare inriktning än enbart klassisk balett.
S introducerade omkring 1960 jazzbaletten i Sverige. En rad gästpedagoger och koreografer från USA, bland dem Walter Nicks, Tally Beatty och Herman Howell, kom till Balettakademien och medverkade i uppsättningar som gjorde succé. I pressen utbröt så småningom en livlig debatt om jazzbalettens vara eller inte vara - den kallades för "husmorsgymnastik" - och S lät förstå att hon såg de negativa reaktionerna från dansetablissemanget som ett utslag av den sv avundsjukan. Hon gjorde även åtskilliga experimentella föreställningar, inspirerad av Martha Graham och Merce Cunningham i USA, bl a verket Självförstörande balett, till musik av John Cage.
Sin första jazzbalett satte S upp på Blancheteatern i Sthlm 1961. Caj Selling, Viveca Ljung, Terje Thoresen m fl fanns i ensemblen samt dansare från Kuba, Tyskland och Norge. I Riksteaterns regi åkte jazzbaletterna på turné i landet. En turné till Tyskland med baletterna Samtalssinfonietta (1962) och Sista tåget till Gamlestaden väckte uppseende. Att låta en vit kvinna dansa med en svart man (Astrid Strüwer/Siv Ander med Rony Fraser/Clifford Fears) skapade starka reaktioner. I München blev de utbuade av rasister som efter föreställningarna stod på pass vid scenporten. S gjorde också koreografi till Cornelis Vreeswijks sånger, som bl a låg till grund för föreställningar i Parkteaterns regi."
Författare: Anna Ångström [Svenskt biografiskt lexikon]