Ryggharnesk av drivet och polerat stål. (tillhörande bröstharnesk inv. nr. 22790)
Urtag för nacke (l: 183 mm) och armar (l: 305 mm) med, utåt, omvikt kant. Nederkanten också omvikt. De omvikta kanterna klädda med blå sammet. Innanför sammeten fastnitade vågformade band av gulmetall. Metallbanden med två, graverade, längsgående linjer. Nitarna med platt skalle.
Markerad nacke och skulderblad med försänkt ränna mellan dem.
På båda axlarna kullrig knapp av gulmetall, att fästas i bröstharneskets beslag. På båda sidor, i midjehöjd, fastnitad sölja av gulmetall sittande i ledat beslag. Beslaget nitat med tre kullriga nitar.
Insida klädd med brunt läder. Blått siden i urtagen för armarna. På lädret med bläck, text: "Roospigg [genomstruket]" samt "G. Sandels" och "Palin".
Anmärkning: Textilierna slitna (i synnerhet sammeten längs nederkanten), insidans läder är fläckigt samt sitter löst i sidorna och över axlarna.
Ingår i en av harnesk som ska ha tillhört Livdrabantkåren och tillkom samlingarna 1850.
Proveniens: Den enda vid namn Roospigg som står att finna i Livdrabantkårens avlöninguträkningar från perioden 1801-1821 var en J[ohan] Roospigg. I Livbeväringsregementet (som tjänstgjorde som livdrabanter efter att livdrabantkåren som självständigt förband upphört) fanns ingen med det namnet fram till 1841. I svenska arméns rulla för perioden 1801-1850/55 förekommer endast en officer vid namn Roospigg. Han står upptagen hos livdrabanterna sista gången 1821. Därefter förekommer inte namnet i rullan. Sista gången Roospigg nämns i avlöningsuträkningarna för livdrabanterna var 1821 (se: svenska Arméens rulla för perioden. På krigsarkivet: Livdrabanterna, Förvaltningsavdelningen, IV Räkenskaper, Kassa och avlöningsräkningar mm. 1801-1821 samt Livbeväringsreg:tet, Militäravdelningen, C. Rullor och liggare, brödmönstrings och namnrullor spridda år 1821-1841.
Den Johan Roospigg som har burit harnesket var med största sannolikhet född 1776 (eller 1778, två uppgifter förekommer), han gick i tjänst 1799, utsågs till livdrabant 1802. I 1818 års rulla står han upptagen som tjänstgörande i armén sedan 18/11 1814 (alltså inte hos livdrabanterna utan hade ett förordnande i övriga armén). Han var kapten i armén.
Detta är av föremålsbiografiskt intresse, men också för dateringen av harnesket. Detta eftersom då det tillfördes samlingarna 1850 uppgavs komma från Livbeväringsregementet och använts då de tjänstgjorde som livdrabanter. Eftersom Livdrabanterna som självständigt förband inte fanns efter 1821 kan man alltså sluta sig till att harnesket har använts tidigare eftersom Johan Rosspigg sista gången står upptagen 1821. Snarare är det så att just detta harnesk är ett äldre harnesk som senare har renoverats för att användas i Livbeväringsregementet då de tjänstgjorde som livdrabanter. Det avviker i form, genom den nerdragna spetsen, mitt fram. Det har en annan knäppning över axlarna då det har en knapp på bröstharnesket och beslag för knäppning på ryggharnesket. De övriga harnesken i serien har tvärt om.