Söderåkra kyrka och kyrkogård ligger i den östra delen av Söderåkra samhälle, intill den södergående landsvägen som tidigare utgjorde förbindelsen mellan Kalmar och Karlskrona. Sedan några år tillbaka finns den nya dragningen av väg E 22 som leder den stora trafikströmmen öster om samhället. Kyrkogården omges i väster, mot landsvägen till, av en hög mur och den stora ingången vid kyrkans torn ligger alldeles intill vägen. Söder om kyrkan finns dels den gamla kyrkskolan, en liten träbyggnad i för trakten typisk arbetad locklistpanel målad i ljus oljefärg. Kyrkskolan har byggts till kraftigt under sen tid, men utan att den ursprungliga byggnadskroppen kommit i skymundan. Byggnaden används numera som pastorsexpedition och församlingshem. Strax söder om kyrkskolan finns skolgård samt det stora skolhus som uppfördes 1914-15, en vitputsad byggnad i två våningar med brutet tak. Där huserar ännu samhällets skola. Skolhuset figurerade i inspelningen av TV-serien Vita stenen på 1970-talet.
Norr om kyrkogården finns Ekbacken, som namnet säger är bevuxen med gamla ekar. Invid Ekbacken, norr om kyrkogårdsmuren, låg tidigare ett sockenmagasin. Ekbacken tillhörde tidigare Kollinge gård men marken köptes av Söderåkra församling för omkring 20-talet år sedan. På Ekbacken finns en minnessten rest över sjökaptenen och skeppsredaren Willhelm R Lundgren och hans hustru Martina Lundgren. Willhelm Lundgren föddes i Söderåkra prästgård 1856 och var den som startade rederiaktiebolagen Transatlantic och Svenska Amerikalinjen. Lundgren avled i London 1914. Minnesstenen placerades på Ekbacken då församlingen köpte marken, men hade tidigare stått i den sk Prydnadsparken, mitt för kyrkan, väster om landsvägen. Söderåkra prästgård, uppförd 1806-1809 av en byggmästare Bergström, ligger strax sydväst om kyrkan vid avtagsvägen mot Torsås. Prästgården ägs ännu av församlingen. Från kyrkogårdens topp, invid kyrkan sluttar marken svagt nedåt åt öster. Vid klar väderlek kan man från kyrkogården se Kalmarsund och ett blånande Öland.
Söderåkra kyrkby har, liksom kyrkplatsen, anor från medeltiden. När nuvarande kyrkan byggdes 1795 revs den gamla som troligen var uppförd på 1500-talet. Den första kyrkan bör ha uppförts på 1200-talet. Det var först vid 1800-talets mitt som man kan tala om en tätare bebyggelse i byn. Då kom handelsverksamheten igång vilket även järnvägens ankomst 1899 medverkade till. Samhället upplevde en nedgångsperiod under 1900-talets andra del men delar av bebyggelsen, som rymt affärsverksamhet av olika slag, är ännu bevarad söder om kyrkan.
Kyrkan har sedan medeltiden fungerat som sockencentrum. Norr om kyrkan låg sockenmagasinet fram till 1800-talets mitt samt fattigstuga med rum för sockenstuga. År 1857 uppfördes kyrkskolan söder om kyrkan. Skolhuset är ännu bevarat - en liten träbyggnad i för trakten typisk arbetad locklistpanel målad i ljus oljefärg. Byggnaden fick en större tillbyggnad på 1970-talet, dock utan att den ursprungliga byggnadskroppen kom i skymundan. Kyrkskolan används numera som pastorsexpedition och församlingshem. Strax söder om kyrkskolan finns skolgård samt det stora skolhus som uppfördes 1914-15, en vitputsad byggnad i två våningar med brutet tak. Där huserar ännu samhällets skola. Sydväst om kyrkan, på andra sidan av Söderåkra bro, ligger prästgården som uppfördes 1806-09 av en byggmästare Bergström - en gulmålad byggnad klädd med locklistpanel och med valmat sadeltak. Prästgården är ännu i församlingens ägo och bebos av kyrkoherden. Bebyggelsen kring kyrkan är delvis välbevarad och minner om platsens långa kontinuitet som sockencentrum samt det tidigare mycket nära sambandet mellan kyrka och skola. Norr om kyrkogården ligger Ekbacken bevuxen med gamla ekar. På platsen finns en minnessten rest över sjökaptenen och skeppsredaren Wilhelm R Lundgren (1856-1914) och hans hustru. Lundgren föddes i Söderåkra prästgård och var den som startade rederiaktiebolagen Transatlantic och Svenska Amerikalinjen. Minnesstenen placerades på Ekbacken för ca tjugo år sedan men stod tidigare i den sk Prydnadsparken, väster om landsvägen.
Söderåkra kyrka och kyrkogård ligger på en höjd med utsikt över Kalmarsund och Öland. Med sin placering i landskapet har kyrkan använts som landmärke och orienteringspunkt i omgivningarna, både till lands och till sjöss. Murar och trädkrans omgärdar den omfångsrika kyrkogården. Ingången i väster gränsar precis till landsvägen. Kyrkogårdens utsträckning är ett resultat av utvidgningar på 1800-talet, under 1900-talets första decennier, på 1960-talet samt på 1980-talet. De senaste två delarna är synliga som tydliga tillägg till de äldre delarna. Äldst är kyrkogården närmast kyrkan som har en struktur som kan spåras till den tid då nya kyrkan uppfördes. Som tack till de stora gårdarna i socknen för deras bidrag till kyrkbygget skänktes gravplatser söder om kyrkan som gårdsgravar på evig tid. Dessa gårdsvisa gravplaner finns idag i stor utsträckning bevarade i en omfattning som är helt unikt i länet. Även i ett nationellt perspektiv är företeelsen idag mycket ovanlig. Kyrkogården i övrigt präglas till stor del av 1900-talets användning. Till kulturmiljön hör även bårhuset som uppfördes 1823, väl anpassat till kyrkans arkitektur med putsade murar och valmat sadeltak.