Kulltorps socken utgör en kraftigt kuperad skogsbygd på västra delen av småländska höglandet. I öster begränsas socknen av Store Mosse och Storån. Bygden bröts sannolikt under järnålder/medeltid, vilket sockennamnets ändelse torp (nybygge) tyder på. Det uppträder i skrift första gången 1346. Fram till 1900-talets pastoratsregleringar var Kulltorp moderförsamling med Gnosjö som annex, idag utgör församlingen pastorat med Bredaryd. Socknens enda gods är Aggarps säteri med anor från 1500-talet. Gården har bl.a. tillhört släkten Hård och under 1800-talet ägts av kyrkoherde Zakarias Lund och senare dennes släktingar Lagerbielke. Under 1600-talet började en livaktig småindustri spira i skuggan av Tabergs bergslag. Järnhantverk blev en viktig binäring och fl era tråddragerier uppstod. Detta kom att utgöra fröet till den stora industrialisering socknen såg kring förra sekelskiftet. På många gårdar uppstod småindustrier som senare expanderade. Kyrkbyn och Lanna växte till tätorter som vid mitten av 1900-talet hade ett dussintal industrier vardera, främst inom metallbranschen. Drivkraften i denna utveckling kan betecknas som den välkända Gnosjöandan. En viktig bit i denna är även frikyrkligheten, som här har ett av sina äldsta fästen.
Kyrkbyn ligger på sydsluttningen av en höjd ned mot Albosjön. Till stor del präglas den av småindustrier och villabebyggelse. Kyrka och kyrkogård är belägna på en avsats i södra änden, i ett välbevarat öppet kulturlandskap med åker- och hagmarker. I backen norr om kyrkan finns den gamla klockargården, prästgården och hembygdsgården.
Västerut ligger Västanhaga by. Direkt vid kyrkogårdens norra sida står församlingshemmet från 1934 med rödfärgad locklistpanel och brutet tak med kupa. I anslutning finns en asfalterad parkering och en ekonomibyggnad med panel och sadeltak. Kyrkan är i grunden medeltida och fick nuvarande fullbreda, rakt avslutade kor 1802 samtidigt med en sakristia vid norra sidan. Det kraftiga tornet är av okänd ålder och kröns av en huv med spira. Fasaderna är vitputsade och takfallen spåntäckta.