Artiklar i Wikipedia som innehåller information om detta objekt eller närliggande ämnen.
Det finns inga länkar för objektet.
ARTIKLAR I WIKIDATA
Artiklar i Wikidata som innehåller information om detta objekt.
Det finns inga länkar för objektet.
BILDER I WIKIMEDIA COMMONS
Bilder i Wikimedia Commons som avbildar detta objekt.
Det finns inga bilder som avbildar objektet.
TÖRNEVALLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN
Bebyggelse - miljö
Typ <itemType>
Kulturmiljö
Plats <presPlaceLabel>
Län: Östergötland, Kommun: Linköping
Titel <itemTitle>
TÖRNEVALLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN
Beskrvning<itemDescription>
SOCKNEN Törnevalla är en medeltida socken och omnämns 1312 som Thyrnevalla. Den hör naturgeografiskt till det område som räknas till Östra Östergötlands odlingsbygd. Bebyggelsestrukturen domineras av utskiftade byar. Huvudnäringen har varit jordbruk och bl a mjölkproduktion. Socknen är mycket fornlämningsrik och bl a tre runstenar finns bevarade. Gamla Stockholmsvägen passerar söder om kyrkan. Vid...
SOCKNEN Törnevalla är en medeltida socken och omnämns 1312 som Thyrnevalla. Den hör naturgeografiskt till det område som räknas till Östra Östergötlands odlingsbygd. Bebyggelsestrukturen domineras av utskiftade byar. Huvudnäringen har varit jordbruk och bl a mjölkproduktion. Socknen är mycket fornlämningsrik och bl a tre runstenar finns bevarade. Gamla Stockholmsvägen passerar söder om kyrkan. Vid framdragningen av Östra stambanan på 1870-talet förlades stationen vid Linghems gård och bebyggelsekoncentrationen försköts mot området runt stationen som expanderade kraftigt.
KYRKOMILJÖN Kyrkan är belägen utmed den gamla riksvägen mellan Norrköping och Linköping. Den ligger på en höjd i det fornlämningstäta spricklandskapet med vid utsikt över odlingslandskapet. I hagmarken väster om kyrkan finns ett gravfält och på ett flertal höjder kring kyrkomiljön ligger gravfält, enstaka gravar och stensträngssystem. En runsten står uppställd söder om tornet. Den påträffades 1960 i trappan till torningången. Texten lyder "&reste denna sten efter dräng Ögers son sin gilles broder." Inskriptionen är intressant då den nämner "gillesbroder". Gillen var sammanslutningar för skydd och bistånd av medlemmarna. Området som helhet utgörs av en ovanligt innehållsrik kyrkomiljö. Direkt öster om kyrkobyggnaden ligger den f d klockaregården, senare använd som komministerbostad, men med sitt nuvarande utseende från en omfattande ombyggnad 1975 till församlingshem. Till socknens administrativa byggnader hörde även de äldre skolbyggnaderna från 1854 och 1924 samt sockenstugan och ålderdomshemmet. Väster om kyrkan ligger prästgården. Den nuvarande huvudbyggnaden härstammar från 1938. Av den äldre anläggningen finns en liten röd parstuga samt rester av en större trädgårdsanläggning. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del av riksintresseområdet i Törnevalla.