Långhusets interiör domineras av de tre enhetliga välvda skeppen med dess förlängning i koret. Valven bildar tolv travéer i skeppen samt ytterligare en hel kortravé i förlängningen av mittskeppet och sneda kortravéer i sidoskeppen. De västra travéerna delas delvis av den genomgående läktaren.
Hela kyrkorummet har kryssvalv, vart och ett med åtta kappor som bärs av oktogonala pelare med halsring. Valvribborna har utsmyckning i form av små sköldar uppsatta i par.
Kyrkans golv har genomgått en rad förändringar under årtiondena. De fick järnhällar på 1760-talet vilka ersattes med brädgolv på 1820-talet. Vid den stora renoveringen 1901 fick kyrkan betonggolv som täcktes med bräder i bänkkvarteren, med röda och vita victoriaplattor i koret och i övrigt av mattor. På 1930-talet tillkom det nuvarande golvteglet som även förekommer i vapenhuset. Tegelgolven har i efterhand behandlats med fernissa, med som följd problem på många platser med fuktvandring, vilket leder till bildning av salter under fernissan. Koret är förhöjt med två steg i förhållande till kyrkorummet.
Fönsteröppningarna fick sin nuvarande utformning troligen kring 1700-talets mitt då långhusets ut- och ombyggnad slutfördes. Ungefär 100 år senare ersattes de blyspröjsade fönstren och glasmålningarna med fönsterramar av järn samt stora vita glasrutor av bömiskt glas. Vid restaureringen 1903 insattes katedralglas med utsmyckad kantbård i samtliga fönster. Kor-fönstren kompletterades i sin övre del med glasmålningar föreställande de fyra evangelisternas symboler. Korfönstren i korets mitt, på var sidan om altaret, igensattes på insidan 1937 men frilades och återställdes 1984.
Inredning och inventarier
Altartavlan inramas av en praktfull och monumental altaruppsats i senbarock med inslag av rokoko. Den är utförd 1762 av bildhuggaren Jonas Holmin i Västerås och är sammanbyggd med altarbordet. Den grönmarmorerade altaruppsatsen är en arkitektonisk portalkomposition med bl.a. sockel, pelare och pilastrar som kröns av ett gavelfält. Den bär en rik utsmyckning av förgyllda sniderier, vilka har form av bl.a. volut, girlander, blommor, bladverk och änglar samt i överstycket av moln, solstrålar, änglaansikten samt treenighetens symbol med Jesu monogram på hebreiska. Altarbordet är sammanbyggt med ramen och utformat som en sarkofag, med svängda former, samt utsmyckat med förgyllda sniderier i hörn och mittspegel. Mellan akantusbladen i mittspegeln står Jesus monogram IHS. I altaruppsatsen blandas barockens och rokokons dekorativa element.
Altaranordningen har två tavlor. Den ena som är mindre till format och skildrar Nattvarden är placerad ovanför altarbordet och anses härröra från 1600- eller 1700-talet. Den andra som ut-gör huvudmotiven i altaruppsatsens komposition skildrar Uppståndelsen och dateras till 1700-talet.
En äldre altartavla som skildrar korsfästelsen hänger numera i södra skeppet. Den målades 1738 av Olof Enberg. Ytterligare en altartavla, som brukades mellan 1903 och 1938, hänger numera i norra skeppet. Den är målad av Ragnar Salvén och föreställer Herdarnas tillbedjan.
Altarringen med knäfall är sammanbyggd med altaranordningen och har raka sido- och framstycken med avrundade hörn. Den har fältindelningar med speglar som skapas av påliggande förgyllda listverk samt ytterligare utsmyckningar med pilastrar och annan ornamentik.
På korväggen bakom altaret, i höjd med altaruppsatsens krön, finns en stuckatur. Den består av två flygande änglar, med kringliggande moln, som bär en banderoll med orden Gud är kärlek. Liknande stuckaturer finns över sidofönstren i koret, de kan vara samtida med altaranordningen.
Kyrkans äldsta altarskåp är nu uppställt i södra skeppet, mot södra långväggen. Själva skåpet har ett underrede som utgör altarbord samt ett indraget mittfält som bildar hylla för figurskåpet i överdelen. Krucifixet som kröner skåpet är ett senare tillägg. Själva skåpet är troligen från 1600-talet och har en rik ornamentik med bl.a. förgyllningar och polykrom utsmyckning. Helgonfigurerna är sannolikt från 1400-talets senare del. Figurerna skildrar huvudsakligen svenska helgon samt Petrus och S:ta Anna.
I norra skeppet står en dopfunt av vit konststen, med åttkantig kupa, rikt utsmyckad med ornamentik i hög relief. Den tillkom i samband med förnyelsen av kyrkan i början på 1900-talet. I södra skeppet står en modern dopfunt från 1980 huggen av västkustgranit.
Den praktfulla och påkostade predikstolen skapades 1762 av J. Holmin i Västerås, även upphovsman till den samtida altaruppsatsen som har stora likheter med denna. Till formen och delvis även beträffande utsmyckningen är den senbarock men del av de förgyllda sniderierna bär rokokons stildrag. Predikstolen har en för stilen typisk svullen form. Korg, trappa, ljudtak och ryggtavla har en grön marmorerad bakgrund och samtliga delar är rikt utsmyckade med förgyllda dekorativa attribut och symboler. Den övermålades vid olika tillfällen i enlighet med rådande smakideal men är nu restaurerad och har återfått sin ursprungliga färgsättning. Predikstolen är uppsatt mot en av mittskeppets pelare, närmast koret.
Korgen har avrundad konisk underdel som avslutas med ett klot. Underdelen pryds även av bladverk och girlander i förgyllda sniderier. Korgen delas i sektioner av vertikalt uppställda volut och bladverk som bildar spegelfält. Framspegeln pryds av en kalk med veteax i snidad och förgylld relief. Korgens fot har en kraftigt avrundad list. Korgräcket bär ett förgyllt timglas daterat 1746, vilket har en utsmyckning av bl.a. dödskallar. Räcket har en naturlig förlängning i trappan. Ryggstycket inramas av snidade och förgyllda dekorativa element i roko-ko. Själva ryggtavlan bär en förgylld sol med strålar, präglad med Guds monogram på hebreiska i en triangel. Trappan är samtida med predikstolen, den har en böjd form som följer stenpelaren. Ljudtaket har en avrundad konisk form, lik korgens underdel. Det har en kraftigt av-rundad nedre kant som avslutas med ett snidat draperi med hängande tofsar. Ljudtaket bär änglaransikten med vingar, i förgyllda sniderier. Det kröns av lammet med korsfanan vilande på boken med de sju inseglen.
Korgen från en äldre predikstol, föregångaren till nuvarande, är numera uppställd i norra skeppet. Den härstammar från 1600-talet senare del och är tidstypisk till sin utformning och utsmyckning. Den har en arkitektonisk uppbyggnad som liknar en fasad med kolonner och nischer, helgonfigurer och en rik utsmyckning av dekorativa element i polykromi.
Vid visitationen 1827 anges kyrkan ha två nummertavlor med förgyllda ramar samt två gamla målade. Nuvarande fyra nummertavlor är dock likartade, med förgyllda ramar i rokoko. De anges vara från 1700-talet och samtida med altaruppsatsen (Nystad, 1981). Troligen är dock två av dessa senare kopior av de ursprungliga. De är placerade på sidoskeppens östra gavlar samt på mittskeppets pelare. På äldre bilder från början av 1900-talet ses dessutom två ovala nummertavlor uppsatta på stolpar. De anges i inventarieförteckningen vara från 1800-talet och utförda i empirestil.
Kyrkans ursprungliga bänkinredning med slutna bänkar ersattes vid den stora förnyelsen i början på 1900-talet av öppna bänkar. Dessa i sin tur avlägsnades till förmån för slutna bänkar vid restaureringen på 1930-talet. Nuvarande bänkar har rak överdel med utkragande list, speglar och listverk med skiftande marmoreringar. Kyrkorummet har fyra bänkkvarter som delas åt av mitt- och tvärgång.
I kyrkan hänger elva ljuskronor av mässing varav fem härrör från 1700-talet, den äldsta från 1729. Den stora kronan i mittskeppet är daterad 1741. Två enklare kronor av trä och järn hänger över läktaren.
Vid visitationen 1685 anges kyrkan ha tre läktare, en i koret (troligen en gapskulle) och två i väster (möjligtvis över varandra). Samtliga revs vid senare tillfällen. De ersattes 1785 av en ny läktare i väster; vilken målades, förgylldes och marmorerades 1826. Läktaren har öppna bänkar.
Äldre uppgifter om orglar saknas beträffande kyrkan. Det är därför troligt att orgeln om 11 ½ stämmor som uppfördes 1854 av P.L. Åkerman blev kyrkans första. Verket ombyggdes delvis till 14 stämmor 1903 av G.A. Setterquist & Son, fasaden behölls. Det om- och tillbyggdes på nytt 1940 av Åkerman & Lund och fick då sitt nuvarande register om 27 stämmor.
Trots förändringarna har fasaden från 1854 förblivit oförändrad och består än i dag. Fasaden bär empirens stildrag med inslag av andra stilelement. Principalen i mitten bildar en portal som flankeras av dubbla pipverk på varje sida. Huvudfasaden bär texten Gloria deo in excelsis
År 1578 hade kyrkan två klockor över korvalvet samt två i en fristående klockstapel. Samtliga klockor drabbades av branden 1716 men ämnena omgöts till nya klockor under de två följan-de åren i den s.k. Klockgropen, på åkern söder om kyrkan, där många klockor till Västerdalens kyrkor framställdes. Av kyrkans fyra klockor är skriftklockan äldst, men dock av okänd ålder.
Övriga upplysningar
Kyrkorummet har rymt åtskilliga gravar, av dessa är tre gravhällar bevarade och omplacerade i koret. En gravhäll är från 1600-talets mitt, övriga från början av 1700-talet. Två av dessa till-hör kyrkans prästerskap, den tredje från 1706 härrör från brukspatronen på Enkullen Jöns Schering och hans maka.
Den äldsta av kyrkans träfigurer föreställer S:t Olof, och är placerad i mittgången på en pelare. Figuren bedöms vara snidad av en lokal mästare på 1300-talet.
Kyrkan eldhärjades nio gånger: 1593, 1597, 1600, 1643, 1647, 1702, 1705, 1708 och 1716 då den allvarligaste branden inträffade. Vid detta tillfälle skadades torn, klockor, tak och del av inredningen.