Interiör
Genom kyrkans huvudentré i öster nås vapenhuset där golvet är belagt med rektangulära kalkstensplattor, väggarna är vitputsade och taket utgörs av ett brunbetsat brädtak i furu på synligt bjälklag. Södra sidan upptas av en svängd trappa i ek som leder till körläktaren på övre plan. Utrymmet under trappan är inklätt med paneler i ramverkskonstruktion och genom en dörr nås trappan till suterrängvåningen. I norr finns ett väntrum med wc. Kyrkportens insida är utformad som fyllningsdörrar i ek med tre fyllningar i vardera dörrblad. Ett stort lås i smide från 1600-talet sitter på gångdörren. Mot kyrkorummet leder en pardörr med utformning enligt samma princip. Körläktaren en trappa upp är ett påtagligt stort utrymme med hög takhöjd. I öster utgör de tre stora rundbågiga fönstren ett rikligt ljusinsläpp som via en stor rundbågig muröppning förs vidare till kyrkorummet.
Kyrkorummet utgörs av långhuset och det fullbreda koret i väster, vilket har två steg högre golvnivå. Golven är belagda med samma typ av grå och röda kalkstensplattor som i vapenhuset. De öppna bänkkvarteren står på brunfernissade brädgolv. Väggarna är tunt putsade med synlig underliggande tegelstruktur och vitkalkade. I östra väggen flankeras dörren mot vapenhuset av nischer med terrakottareliefer av ronnebyfödde konstnären Wilhelm Gieseke framställande Ansgar och ärkebiskop Haquin Spegel från Ronneby. I korets västvägg finns nischer med gipsskulpturer av konstnären Arthur Johansson föreställande Biskop Egino och Maria med Jesusbarnet. De stora rundbågiga fönsterpartiernas innerbågar är vitmålade. Kyrkorummet täcks av nio vitputsade valv som förutom på konsoler i yttermurarna vilar på fyra kolonner i granit som delar in rummet i tre skepp. Korets centrala valv utgörs av ett stjärnvalv medan övriga valv är utformade som kryssvalv vars ribbor har rundad profil. De smärta kolonnerna saknar baser medan kapitälen, som har formen av trapetsoida cylindrar, är randmejslade och har de fyra evangelisternas attribut huggna i relief.
Korets sydvästra hörn inramas av ett räckverk i svarvat trä som kröns av kors och ljushållare. En svängd trappa i trä leder ner till sakristian i suterrängvåningen som har fiskbensparkett i ek och vitputsade väggar och tak. Rummet är bland annat inrett med ett enkelt altare samt bord, soffa och lösa stolar. I öster nås samlingsrum och personalutrymmen.
Tornets nedervåning som upptas av orgelläktaren avskiljs från kyrkorummet av en hög rundbågig muröppning och en sluten barriär i ek med rundbågearkad. Utrymmet nås via en tre steg hög trappa i väster, där barriär saknas. Golvet är belagt med lackad stavparkett i ek, väggarna är vitputsade och taket utfört likt i vapenhuset och på körläktaren. Under den lilla orgelläktaren som upptar tornets fulla bredd finns en vägg av paneler i ramverkskonstruktion med tapetdörr i nordöst, genom vilken tornentrén och torntrappan nås. Tornets övre våningar har putsade omålade väggar och taken utgörs av överliggande våningarnas bjälklag med brädgolv. Från andra våningen, vars golv är gjutet nås kyrkvindarna med takstolskonstruktion i furu och oputsade murverk i renässansförband. Kyrkorummets valv är liksom körläktarens plana innertak isolerade med mineralull. På tornets tredje våning finns kyrkans tornur medan klockvåningen på fjärde plan upptas av klockbocken i furu där kyrkans två klockor hänger.
Inredning och inventarier
Kyrkans fasta inredning och inventarier är som inte annat anges samtida med kyrkan och ritade av Herbert Kockum.
Altaret är ett blockaltare murat i oputsat tegel med altarskiva av slipad kalksten. Framför altaret finns ett mindre podium av trä på vilket är placerat två skinnklädda altarpallar.
Altaruppsatsen utgörs av en predella i ramverkskonstruktion, förgylld med grön fyllning. På predellan vilar altartavlan, en oljemålning av den framstående kyrkokonstnären Olle Hjortzberg i kraftiga kulörer med motivet Kristi förklaring. Målningen har rundbågig, profilerad och förgylld ram. På predellan återfinns ett bibelcitat i förgyllning kopplat till altartavlans motiv: HANS UTSEENDE FÖRVANDLADES INFÖR DEM:/HANS ANSIKTE SKEN SÅSOM SOLEN/OCH HANS KLÄDER BLEVO VITA SÅSOM LJUSET. / HERRE, HÄR HOS OSS GOTT ATT VARA! / MATT. 17:2,4
Altarringen i ek består av två fristående och mobila delar med knäfall åt söder och norr, medan axeln mellan altaret och mittgången är öppen. Den slutna barriären som är uppbyggd av profilerad panel svänger runt mot kyrkorummet där den avslutas av stolpar utformade som ramverkskonstruktioner i vars fyllningar framställs Kristusmonogram och kors.
Predikstolen i ek och furu tillverkades av skulptören Axel Wallenberg. På den polygonala korgens sidor är fem av sex fyllningar dekorerade med skurna och polykromt bemålade reliefer framställande Nattvarden, Getsemane, Kristus visas för folket, Golgatavandringen samt Korsfästelsen. Det rundade understycket vilar på en kannelerad oktagonal fot. Predikstolen är placerad intill den sydvästra kolonnen och nås från koret via en fem steg hög trappa med barriär i ramverkskonstruktion.
Dopfunten i krysshamrad granit är tillverkad av Fondells stenhuggeri i Bräkne-Hoby. Den runda cuppan pryds av godronnering eller stiliserade blad i högrelief. Fot och skaft är cylinderformade, det senare med har vulst nedtill och en rak list i anslutning till cuppan. Till dopfunten hör ett lock i brons med en skulptur föreställande Johannes döparen, gjutet av Ystads metallindustri efter modell av Wilhelm Gieseke.
Den öppna bänkinredningen i ek som flankerar mittgången har ryggar i ramverkskonstruktion och sittbänkar med stoppade dynor klädda i grönt tyg. De rektangulära gavlarna med sockellist och profilerad överliggare pryds mot mittgången av fält med kristna symboler som kalk med strålglans, lammet med korsfanan, brinnande hjärtan, Kristusmonogram och olika former av kors i relief. Mot sidogångarna har gavlarna enkla speglar med överliggande tandsnittsfris. Av inventeringen och dess fotografier från 1958 kan man dra slutsatsen att gavlarna ursprungligen hade omvänd placering, med relieferna mot sidogångarna. Bänkinredningen har således omdisponerats eller byggts om vid okänt tillfälle, möjligen i samband med de omfattande arbetena 1966. Bänkar har dessutom tagits bort i flera omgångar, kring det främre kolonnparet, kring predikstolen och kring den bakre södra kolonnen. Borttagna bänkar finns idag på körläktaren. Bänkarna har fotstöd, psalmbokshyllor och klädkrokar. I koret står två korbänkar i ek vars ryggstöd och sittbänkar har snidad och skuren dekor i form av bladslingor och druvklasar. Sidostyckena med svängda former pryds av inskriptionen KALLINGE KYRKA 1938. Bänkarnas sniderier, såväl de i långhuset som de i koret, är utförda av bildhuggaren P.E. Olsson.
Orgeln med 20 stämmor är tillverkad 1988 av A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund. Spelbordet är placerat på golvet medan orgelfasaden med sina runda och kvadratiska pipor i metall och trä upptar såväl hela tornets bredd som hela orgelläktaren. Den brunbetsade fasaden med detaljer i mörkgrönt är uppbyggd av ett större rektangulärt och genombrutet mittparti som flankeras av sidotorn med pipor i trappformation utmed tornväggarna och kröns av asymmetriska pipfält. Centralt inramar ett profilerat ramverk förgyllda rundbågar och halvcirklar i asymmetriska mönster mot grön botten.
Kyrkans två kyrkklockor är gjutna 1897 och 1938, till kapellets respektive kyrkans uppförande. Den förstnämnda hängde tidigare kapellets fristående klockstapel och är rikligt dekorerad med bland annat bladfriser, vinrankor, tuppar samt ett porträtt av Oscar II. Den senare klocka är gjuten av M&O Ohlsson i Ystad och skänktes av fru Selma Trotz, vilket en inskription mellan två repstavar gör gällande.
Kyrkan bevarar i mycket stor utsträckning fast inredning och inventarier från tiden för uppförandet. Föremålen är som del av den välbevarade helhetsmiljön av högt kulturhistoriskt intresse. Av särskild betydelse är de tidigare beskrivna relieferna och skulpturerna samt belysningsredskap som takkronor, ljusplåtar och exteriöra lyktor.