Stadsplanen för Herrgården utarbetades av stadsplanechef Gabriel Winge tillsammans med arkitekt Thorsten Roos och B Krantz. Planen fastställdes år 1967 och omfattade förutom bostadsbebyggelse barndaghem, lekskola, låg-, mellan- och högstadieskola.
Herrgården planerades för sammanlagt 1 250 lägenheter fördelade på 31 flerbostadshus i tre-, sex- och nio våningar. Husen skulle grupperas runt lek- och entrégårdar. I mitten skulle en liten gröning anläggas och i sydväst ett serviceområde med plats för skolor och daghem.
Den ursprungliga planen kom delvis att revideras. Två planerade skivhusen i kv Landsfiskalen ut mot von Rosens väg kom aldrig att uppföras. Inte heller husens våningsantal överensstämmer med vad som uppges på den ursprungliga planen exempelvis ersattes de planerade trevåningshusen ut mot Amiralsgatan av åttavåningshus.
BOSTÄDER OCH BOENDE
Herrgården var ursprungligen planerat för ca 3 000 invånare. Folkmängden uppgick 1998 till drygt 4 000 personer. Av Herrgårdens samtliga invånare har 94 % utländsk bakgrund. Den största delen av lägenheterna utgörs av tre rum och kök. Alla lägenheterna är privatägda hyresrätter. Området har en hög flyttfrekvens.
ARKITEKTER OCH BYGGHERRAR
BGB stod som byggherre till samtliga flerbostadshus. De förvaltas av ett flertal privata ägare. Husen är ritade av Arkitektkontoret för Rosengård SÖ Malmö genom Thorsten Roos och Svenivar Ekstrand. Gårdsmiljöerna i Herrgården utformades 1967 av Walther Kohl.
TRAFIK
Herrgården är planerat enligt trafikseparerande principer med utifrån matning. Bostadshusen nås via von Rosens och Ramels väg längs vilka även parkeringsplatser i markplan är förlagda. Den största delen av parkeringsplatserna är dock förlagda till underjordiska garage och rymmer sammanlagt ca 1 100 bilar. Gående och cyklande kan nå övriga delar av Rosengård och områdena utanför Inre Ringvägen via planskilda korsningar över eller under de omgivande vägarna.
SERVICE
Inom Herrgården var servicenivå urpsrungligen mycket låg då alla affärsverksamhet förlades till Rosengårds centrum. Efterhand har viss affär- och serviceverksamhet dock etablerats i området, till exempel en livsmedelsaffär, cykelaffär och frisörsalong. Ett återkommande inslag i gatubilden är falafelvagnarna som finns representerade i stora delar av Rosengård.
Väster om bostadsbebyggelsen i Herrgården ligger den gamla gården Rosengård där Teater X bedriver verksamhet. Kring den gamla gården gruppar sig en stor idrottsanläggning med utomhusbassäng, simhall, konstisbana, fotbollsplaner, tennisbanor, handbolls-, volleybolls- och badmintonbanor samt en friidrottsanläggning.
BEBYGGELSEKARAKTÄR
Husen står i ett rätvinkligt mönster grupperade kring en liten grönyta och skol- och daghemsbyggnader. Husen står vinkelrätt mot varandra på så sätt att tydliga gårdsrum skapats. Området har fått en tydligt sammanhållen gestaltning. De 31 husen har samma formspråk och fasadmaterial: gult tegel med flacka pappklädda pulpettak och markerad taksarg. Byggnadsvolymen bryts upp av utskjutande partier. Balkongerna är delvis indragna och inglasade. Samtliga hus har balkongfronter och bröstningspartier i korrugerad röd, vit eller brun plåt.
Variation skapas av de olika antalet våningar, tre, sex och nio. I den norra delen ökar våningsantalet gradvis, med niovåningshusen ut mot Amiralsgatan. I den södra delen står de högsta husen närmast parken medan de lägre finns längst i öster vid Ramels väg. Att en del av husen uppfördes som sexvåningshus var ovanligt vid denna tid då hela produktionsapparten; med byggnormer, regler för hissar och skyddsrum med mera, var inställd på uppförandet av tre- och åttavåningshus.
Herrgården får sin identitet av den täta rätvinkliga bebyggelsestrukturen och det gula teglet i alla fasader.
Entrérna har vänts mot varandra så att entrégårdar skapats. Dessa var ursprungligen asfalterade men genom miljöförbättringsåtgärder under 1980-talet tillkom upphöjda mittpartier med gräsyta och nyplanteringar. Gräsytor finns också mellan och utanför bebyggelsen. Från de underjordiska garagen leder ventilationstrummor direkt upp till lekgårdarna.
FÖRÄNDRINGAR, FÖRNYELSE, FÖRTÄTNING
Herrgården är det område som genomgått minst förändringar i Rosengård. Den största förändringen skedde strax efter färdigställandet då 6 000 fönster fick bytas ut på grund av fukt och mögelskador. Husen är idag relativt slitna, framför allt trappuppgångarna. Även utemiljön är nedgången trots miljöförbättringsåtgärder på 1980-talet.