OMRÅDE
Torget har en undanskymd placering i centrala Askim vid de mindre vägarna Långlyckevägen i söder och Stomvägen i norr. Stomvägen övergår i en väg kallad Solliden. Namnen härleds till att marken har hört till hemmanet Askim Stommen nr 2, omtalat redan 1609 i jordabalken, som kallades Sollid - den soliga sluttningen. Gräsmattor och buskage växer nedanför murarna åt söder. Torget upplevs på platsen som en service åt den närmsta omgivningen i första hand. Det byggdes när det stora lamellhusområdet som ligger i direkt anslutning till torget i söder var klart. Byggherre och arkitekt är desamma. Villor och annan småhusbebyggelse från Wikströms elementfabrik från 1960-talet utgör övrig bebyggelse i närheten. Den stora Säröleden ligger endast 200 meter västerut, men därifrån är torget klent skyltat.
Torget vänder sig åt söder mot lamellhusen och ligger på en liten höjd, med betongmurar med frilagd ballast av sjösten åt vägen. Torget har en östlig och en västlig del, med två byggnader från 1965 kring en liten torgyta i väst och en större byggnad i öst, uppförd 1973. Ett stråk förbinder delarna och mellan husen går en delvis täckt gång. Lastbryggor vetter åt norr. En liten parkering finns i väst, men många parkerar på Långlyckevägen. Gjutna trappor leder från båda håll upp till den västra delen med en liten intim torgyta med betongstenplattor. Platsen formas av ett kvadratiskt hus i väst och en större byggnad med en liten vinkel i norr och öst och nås från parkeringen via en täckt gång mellan de båda husvolymerna. Byggnaderna har två våningar med butiker i botten och kontor på övervåningen. En fiskvagn står permanent uppställd i söder och det finns några sittgrupper utplacerade. Torget förlorade yta när livsmedelsaffären Torghallen byggde ut en lägre del i vinkeln med kassor och entré. Ett stråk leder vidare till den östra delen.
Den nästan dubbelt så stora byggnaden i öst har en bred arkad av kantiga tegelpelare i torgstråkets förlängning. Bottenvåningens fasad är glasad och ett kraftigt framskjutande smalt parti med stora glasytor. Passagen mellan husen är delvis täckt med förbindelsegångar på de övre våningarna, så portiker bildas. Den östra byggnaden byggdes på, till och om både 1985-86 och 1990, med den nuvarande vita översta våningen som resultat bland annat.
Kring torgytan i väst finns butiker, krog, frisör, kemshop, optiker, tandvårdscentral och kiosk. I den östra delen bibliotek, apotek, blomsteraffär, pizzeria och vårdcentral.
BYGGNADER
Arkitekturen är lätt avläst med gula tegelväggar, butiker på bottenvåningen, fönsterband på övervåningen och en brun plåtsarg upptill. Taken ligger i fasadliv vid torget. På östra huset fick sargen sitta kvar trots påbyggnaden med vita plåtkassetter och fönsterpartier runtom. Skärmtak av trä lägger skyltfönstren i dunkel vid torget, men det sitter kopparplåtar runt dem och under finns element med frilagd ballast av kvarts som bröstning, liksom i dörrsmygarna. Entréerna är indragna och dörrarna är av kopparliknande material.
Våningar: 2, 3 samt källare med parkeringsdäck 1973
Stomme/konstruktion: betong, prefabricerade vertikala bärverk respektive platsbyggda pelare och väggar av betong 1973
Fasad: fasadtegel, plåt
Fasadfärg: gult, brun i väst, vit i öst
Takform: närmast plana med svag sadeltaks- eller motfallslutning innanför sargen, en form av säteritak från 1986 på västra byggnaden
Takmaterial: papp, röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: brun stående plåtpanel från 1975 runt takfoten (markerar fd takfoten på västra huset), skärmtak av trä med armatur runt torgytan, kopparplåtar runt och ballastytor under skyltfönster
Medan det äldre huset har vita fönsterband av metall, perspektivfönster eller smala lufter, längs nästan hela fasaderna, så har det nyare mindre grupperingar av bruna fönsterband på andra våningen. På tredje våning har alla fönster samma storlek. I passagen mellan huskomplexen är fasaderna klädda med olika typer av vit eller brun plåt.
KOMMENTAR
Anläggningen har delvis bevarat sin prägel från uppförandet med väl definierade stråk och platser kring byggnaderna. Många olika typer av rumslighet kan också upplevas i miljön. Påbyggnaden visar tydligt att den är ett senare tillägg, på gott och ont. Form och material i byggnaderna korresponderar med lamellhusområdet intill. Det upphöjda läget i förhållande till parkeringarna är dock problematisk för handikappade och placeringen i allmänhet är undanskymd. Nu har post och bank dessutom lagts ned på torget och det väntar enligt ÖP 99 på en "ansiktslyftning".
Källor: Lindstam , Carl Sigfrid (1986). Göteborgs gatunamn. Göteborgs Kommuns Namnberedning. 3:e upplagan.
ÖP 99 Översiktsplan för Göteborg: Askim. Stadsbyggnadskontoret. Januari 2000.