Kyrkomiljön
Hörröds kyrka är belägen ca 1 mil sydväst om Degeberga på sluttningen av Linderödsåsen. Flertal av gårdarna i socknen har ägts av Maltesholm, Christinehof och Vittskövle gods. Gårdarna i byn låg samlade framför allt sydost om den medeltida kyrkan fram till enskiftet i början av 1800-talet. Då flyttades ett flertal gårdar ut ur byn. Prästgården var belägen söder om kyrkan. Den medeltida kyrkan revs 1859 i samband med att en ny kyrka uppfördes några hundra meter väster om den äldre kyrkplatsen. Platsen för den medeltida kyrkan är högt belägen med vid utsikt över det omgivande landskapet. Området utgörs idag av en övervuxen ödekyrkogård med gravhällar och spår av grundstenar.
Den nya kyrkoanläggningen ligger lantligt i västra delen av byn och gränsar i norr mot naturreservatet Hörröds utmark. Mitt emot kyrkobyggnaden, söder om landsvägen, är den före detta folkskolan belägen, vilken idag fungerar som församlingshem.
Kyrkoruinen och den äldre kyrkogården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Hörröds ödekyrkogård, Hörröd 6:1, 6:2 samt på Hörröds bytomt, Hörröd 15:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.
Kyrkogård
Kyrkogården omges av en naturstensmur, vars krön ligger i nivå med kyrkogårdens marknivå, samt med en trädrad. Kyrkogårdens södra sida gränsar mot landsvägen. Ingångar finns genom smidesgrindar på södra och västra sidan. Kyrkogården domineras av gräsbevuxna ytor med gångar belagda med singel. Gravvårdar med titeln lantbrukare dominerar, vilket visar på att Hörröd varit en utpräglad jordbrukssocken. Men även titlar som lantbrevbärare förekommer.
Byggnader på kyrkogården
Ett bårhus lär ha uppförts 1920 på kyrkogårdens norra del och ersattes av det nuvarande bårhuset 1962. Byggnaden har putsade fasader färgsatta i likhet med kyrkobyggnaden och sadeltak täckt med rött enkupigt tegel. På södra gaveln finns lackade dubbeldörrar.
Källor och litteratur
Andersson, T, Lindbom, G, Ranta, H. 50 kyrkor i nordöstra Skåne. Regionmuseet
Kristianstad 2012.
Dahlberg, M (red.) Skåne landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och
bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria.
Riksantikvarieämbetet 2008.
Lindblad, Jakob, 470 nya kyrkor. Bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 18501890.
Riksantikvarieämbetet 2009.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt
värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom
Svenska kyrkan 18601930. Raä 1991.
Mårtensson, A.W. (red) Attraktiv kulturbygd: på upptäcktsfärd i Kristianstads kommun,
Kristianstad 1994.
Underhållsplan för Hörröds kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2004-12-06.
Lantmäteriet - Historiska kartor
Riksantikvarieämbetet FMIS Fornsök, Kulturmiljöbild