Kring kyrkan finns en kyrkotomt med mycket grönska. Strax nordost om kyrkobyggnaden står en klockstapel, uppförd omkring 1924, med fundament av slaggsten och klocktorn av tjärat trä. Klockan är skänkt av kammarherre R. Ahlséll. I samband med brukets 300 års jubileum 1955 fick klockstapeln en storklocka som gåva från bruket. Klockstapeln försågs med ny stege och renoverades 1987. Större delen av kyrkotomten är besådd med gräs. Stora ekar, ädelgranar, tujor och rhododendron hör till den utmärkande vegetationen. Framför kyrkans ingång i sydost finns en förgård ordnad med murar av slaggsten, en trappa av granit, en plan framför ingången belagd med asfalt och liten yta framför dörrarna belagd med smågatsten. Förgården är ritad av Erik Fant och anlades omkring år 1924. Asfalteringen har gjorts senare. Kring kyrkotomten löper en skalmur av stora granitblock. Från Kungsvägen i sydväst finns en grusad gång och en trappa av granit fram till sakristie- och lägenhetsingången. Den grusade gången fortsätter längs kyrkans långsida. På kyrkotomtens nordöstra sida finns en gravplats för familjen Spånberg, under lång tid ägare till Ankarsrums bruk. Den grusade gravplatsen omges av en stenram och anlades 1926, efter ritning av Erik Fant. Ytterligare en gravplats finns invid klockstapelns fundament. Även den tillhör en medlem av familjen Spånberg.
Kyrkan
Ankarsrums kyrka uppfördes på 1890-talet för godtemplarnas och metodisternas verksamhet. Det huvudsakliga byggnadsmaterialet togs från närbelägna Ankarsrums bruk, i form av slaggsten och eventuellt även gjutjärnsfönster. Exteriört bär kyrkan historiserande drag med sina bara, kraftiga murar, den satta byggnadskroppen med fasader indelade av liséner, samt de nygotiska muröppningarna. Byggnadsmaterialet, slaggsten, ger kyrkan en ovanlig tyngd och berättar också om byggnadens nära samband med det lokala bruket. År 1918 kom Svenska kyrkan att överta byggnaden genom en gåva från brukets ägare Sven Spånberg.I landet finns omkring ett tiotal kyrkor uppförda av slaggsten, varav Ankarsrum och Boxholms kyrka i Linköpings stift. Rent arkitektoniskt har Ankarsrums kyrka mycket gemensamt med andra samtida frikyrkolokaler, uppförda som enkla salar där många gånger bara fönsternas storlek och utförande skvallrar om den sakrala verksamheten. Ankarsums kyrka är p g a sin historia den enda kyrka i länet som har en bostadslägenhet inrymd i sig.
Beskrivning av kyrkogården idag
Allmän karaktär
Kyrkogården har rektangulär form och delas i en östlig och en västlig del av den långsträckta lindallén som leder fram till kapellet i den norra delen. På kyrkogården finns spår från olika tiders användning; påkostade stora familjegravar från 1910-20-talet, sammanhållna områden med grusgravar från 1900-talets mitt och linjegravsområden från 1910-talet och fram till 1960-talet. Bland de titlar som förekommer på gravstenarna finna många med direkt koppling till Ankarsrums bruk och verksamheten där. Området där minneslunden ligger är ett sent komplement till kyrkogårdens utformning. Kvarter G, H och I tillkom efter utvidgningen 1966, liksom urngravsområdet F.
Omgärdning
Kyrkogården omgärdas i sydost, söder och sydväst av en mur av kallmurad natursten. Muren är beväxt med gräs. I sydost är det planterat björkar utanför. Vidare har man planterat tujahäck på krönet av muren. Den äldre kyrkogårdsdelen i väster inhägnas av naturskog och innanför den en gräsmatta och en tujahäck. I norr finns naturskog och innanför den en tujahäck. I öster omgärdas kyrkogården av ett Gunnebostängsel och innanför detta en tujahäck.
Ingångar
I söder finns en ingång med murade stolpar i natursten och svartmålade järnsgrindar. I nordost finns kyrkogårdens andra ingång som har dubbla svartmålade järngrindar mellan järnsstolpar.
Vegetation
Längs den östra gränsen finns björkar och granar. Naturskog med bland annat ek och hassel finns i nordväst och norr. Till vänster om södra ingången står två lönnar. Från söder till norr löper i mitten av kyrkogården en lindallé.
Övrigt
Minneslunden begränsas av rosenspirea. Mellan raderna av gravvårdar i de olika kvarteren är det planterat tujahäckar. I urnegravsområdet är det planterat ligusterhäckar både som omgärdning och som rygghäckar.
Gångsystem
En asfalterad huvudgång löper i nord-sydlig riktning fram till kapellet. Gången kantas av lindar på båda sidor. Utifrån den löper i öst-västlig riktning gångar ut i de olika kvarteren. En del är belagda med grus och andra med asfalt. Gången som leder upp och längs med minneslunden är grusbelagd. På grund av en mindre nivåskillnad i den södra delen finns där två trappor på ömse sidor om ingången.
Gravvårdstyper
Gravvårdarna på Ankarsrum kyrkogård är av många olika slag. De mest uppseendeväckande gravvårdarna är de smidesvårdar, som rests över bruksarbetarna på Ankarsrum bruk, men även det stora antalet trävårdar som finns kvar i kvarter B och C bör uppmärksammas. Äldre höga stående vårdar utmärker kvarter D. Kvarter A och E utgör välbevarade grusgravsområden från 1930-1960-talen. På urnegravsområdet, F finns en hel del gravvårdar i natursten. Medan de nytillkomna kvarteren G, H och I domineras av tidstypiska låga stående stenar från 1960- talet fram till 2000-talet. Stenmaterialet är företrädelsevis grå och svart granit men även röd granit förekommer.
Minneslund
Minneslunden ligger i den nordöstra delen på en mindre höjd. Fem trappsteg leder upp till den från den övriga kyrkogården. Lunden är kvadratisk och insådd med gräs. I norr avgränsas den av en grusgång och östra gränsen utgörs av kyrkogårdsomgärdningen. I söder står materialboden och i väster omgärdas minneslunden av en låg, kallmurad mur i natursten. Mitt i lunden finns en grusad yta. Där finns bänkar att sitta på och vaser för blommor. I mitten finns en fontän med murad bas, vilken i sin tur är omgärdad av planterade blommor. Bakom fontänen finns en kopia av ett smideskors från kyrkogården på vilket det står Minneslund 1992
Byggnader
Gravkapellet byggdes 1936, och är ritat av Johan Erik Fant. Fasaderna är vita och slätputsade och tälttaket är täckt med skiffer. En trappa av granit leder upp till det tillbakadragna ingångspartiet som har korslagda facklor över spegeldörrarna. Byggnaden har ett runt fönster på vardera östra och västra sidan. Kapellet ligger i slutet av en nord-sydlig allé på kyrkogårdens norra del.
Vaktmästarnas personalutrymmen, materialbod och toalett för allmänheten ryms i den moderna byggnaden på östra sidan av kyrkogården. Den uppfördes troligen i samband med kyrkogårdsutvidgningen, 1966. Byggnaden är uppförd av betongblock och har stående blåmålad panel på framsidan samt pulpettak.
Beskrivning av enskilda kvarter/områden med kulturhistorisk bedömning
Kvarter A
Allmän karaktär
Kvarter A består av ungefär 260 gravplatser och ligger väster om kapellet. Området avgränsas i väster av en tujahäck och ytterligare en tujahäck finns planterad mitt i kvarteret. Mot kvarter B i söder finns endast en gräsklädd yta. Kvarteret består av nio rader där alla vårdarna är vända mot öster. Mellan raderna är det grusgångar. Mellan tujahäcken och de tre raderna av gravplatser i väster finns en gräsklädd yta. Gravarna närmast allén är insådda med gräs men de övriga är grusgravar. Vårdarna är placerade framför planteringarna. Ett par gravplatser är lediga och kan användas på nytt.
Gravvårdstyper
Gravplatserna är överlag stora. De är omgärdade av stenramar och samtliga gravplatser, utom de längst i öster, är grusbelagda. De i öster är istället igensådda med gräs. Kvarteret domineras av små liggande vårdar i övervägande delen av grå granit samt ett fåtal av svart granit. Ett fåtal mindre stående stenar finns i den västra delen av området. På ett stort antal av stenramarna anges familjenamnet. De tidigaste vårdarna är daterade från 1950-talet och området domineras av vårdar från 50- och 60-talet. Inga titlar finns upptagna på gravvårdarna. Inte heller den dödes hemort nämns på någon av vårdarna.
Kvarter B och C
Allmän karaktär
Kvarter B och C består 172 respektive 257 platser vilka i båda kvarteren är fördelade på åtta rader. De är placerade till vänster om allén och avgränsas åt väster av en tujahäck. I norr skiljs kvarter B från kvarter A endast av en smal gräsremsa. I söder finns en asfalterad gång. Mellan kvarter B och C löper en grusgång. I kvarter B finns, i nord- sydlig riktning, två rygghäckar av tuja som delar av kvarteret. Dessa fortsätter även genom kvarter C och i kvarter C finns ytterligare en tujahäck som rygghäck i kvarterets östra del. Ett fåtal grusgravar omgärdar, framförallt i öster och söder, linjegravarna. I övrigt är kvarteren insådda med gräs. Alla vårdarna är vända mot öster. Utmärkande för kvarter B och C är de många trä- och smidesvårdarna samt de små stående gravvårdarna.
Gravvårdstyper
Kvarteret domineras av små låga stenar företrädelsevis i svart och grå granit. Här finns även ett stort antal trävårdar, vissa korsformade samt smideskors. Smidesvårdarna är från 1911 (2), 1920 och 1940 och minner om en tidigare vanlig företeelse. Traditionen med smidesvårdar som gravvårdar infördes på 1600-talet. Det var ofta klensmeden som fick göra dem. Ett smitt järnkors kunde användas flera gånger i flera släktled. År 1905 upphörde tillverkningen av smidesgravvårdar på Ankarsrums bruk. Smidesvårdarna på Ankarsrums kyrkogård är dock med all sannolikhet smidda av folk som arbetat på bruket.
Flera av träkorsen har ruttnat bort och kvar på plats ligger endast de emaljerade skyltarna. De äldsta gravvårdarna i kvarteren är från den tid då kyrkogården anlades, år1910. Flera av vårdarna ingår i samanhållna linjer, där man kan följa årtalen från 1910 och fram till 1960-talet. I kvarteren kan man följa den allmänna linjens framväxt från norr mot söder. Yrkestitlar som finns på vårdarna är smältsmeden (2), gjutaren, emaljarbetare, lantbrukare, skogsvaktare, maskinisten, kusken och elektriker. På ett mindre antal vårdar nämns den dödes hemort som till största delen är Ankarsrum.
Övrigt
I kvarter C finns det smideskors som tjänat som förlaga till det kors som finns i minneslunden.
Kvarter D
Allmän karaktär
Kvarter D är placerat i kyrkogårdens nordöstra hörn och består av ungefär 150 gravplatser. Extra synliga i kvarteret är de höga, stående och påkostade gravvårdar. Kvarteret omgärdas i norr av kyrkogårdens omgärdning, i väster löper lindallén, i söder finns en grusad gång och i öster, minneslunden. Tiden som grusgravsområde är synlig genom mindre sammanhängande rader av grusgravar och enstaka grusade gravar. I övrigt är kvarteret till stora delar insått med gräs. Tvärs igenom kvarteret, i den norra delen, löper en asfalterad gång. I kvarterets nordligaste del är en mindre grupp grusbelagda familjegravar. Alla vårdar är vända mot väster.
Gravvårdstyper
De dominerande gravvårdstyperna är höga stående stenar företrädelsevis i svart men även grå granit. Av gravvårdarna är majoriteten stående men liggande förekommer i synnerhet på de grusbelagda gravplatserna. I den norra delen är ett mindre sammanhållet grusgravsområde, med låga rektangulära vårdar, som troligen tillkom på 1940- 50-talet. På den övriga delen av området finns endast spridda grusgravar kvar. I kvarteret finns ett gjutjärnskors. De äldsta vårdarna är från 1911. Kvarteret användes framförallt på 10-, 20- och 30-talet. I kvarteret är det vanligt att titlar anges på vårdarna. Titlar som finns är gjutaren (2), gjutmästare (2), smältsmeden, martinsmältaren, emaljförman, valsmästare, verkmästare, ångbåtsföraren, möbelsnickaren, banmästaren, banvakt, stationskarl, förman, kassören och kyrkovärden. Endast på få vårdar anges den dödes hemort.
Övrigt
I kvarteret finns en minnesplats över dem som dog i kolera på 1800-talet. Den är omgiven av en järnkedja fäst på granitpelare och på vården av sten står det Till 100-års minne av kolerans offer i vår bygd omkring 1850.
Bakom minnesplatsen finns en grusad yta med stenram iordninggjord för gravvårdar som tagits ur bruk. I kvarterets nordöstra hörn plockades en del vårdar bort när ett materialområde iordningställdes på 1990-talet.
Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarter E ligger på högra sidan av lindallén mellan kvarter D och F och rymmer cirka 110 gravplatser. I norr avgränsas kvarteret av en grusgång och i söder utgörs gränsen mot kvarter F av en gräsklädd yta och en låg ligusterhäck. I öster tar minneslunden vid. Kvarteret består av familjegravar. Flertalet gravplatser är belagda med grus men enstaka har såtts in med gräs. Gravplatserna ligger i rader med mellanliggande grusgångar med vårdarna vända mot väster. De flesta vårdarna är från 1930- och 40- talet.
Gravvårdstyper
I kvarter E är de flesta gravplatserna omgärdade av stenramar och grusbelagda. Endast ett mindre antal är insådda med gräs. Den dominerande gravvårdstypen är små stående vårdar, men liggande stenar förekommer också. På ett antal av stenramarna anges familjenamnet. Materialet är till övervägande delen grå granit samt ett mindre antal i svart granit. De äldsta vårdarna är daterade till 1914 men området domineras av vårdar från 30- och 40-talet. På ett fåtal gravvårdar finns titlar angivna. Titlar som förekommer är telefonreparatör, lantbrukaren, och metodistpastorn. Den dödes hemort nämns på ett litet antal vårdar.
Kvarter F
Allmän karaktär
Kvarteret tillkom i samband med utvidgningen 1966 och rymmer cirka 110 platser. Mellan gravvårdarna är det planterat låga ligusterhäckar som rygghäckar men även som gräns emot kvarter E i norr. I söder och väster avgränsas kvarteret av gångar och i öster är minneslunden. I det sydöstra hörnet finns det en materialbod. Kvarter F är ett urngravsområde och raderna är anlagda i mjukare former än de i övrigt mycket strikta, raka linjerna i kistgravsområdena. Vårdarna är vända mot söder, norr och väster. I södra delen har man anlagt två rader som inte fanns med vid uppförandet av kvarteret. Här har man fortsatt i samma stil med låga ligusterhäckar som rygghäckar.
Gravvårdstyper
I kvarter F dominerar låga, rektangulära vårdar i företrädelsevis grå granit och men även en del röd granit förekommer. De fåtal liggande stenar som finns är till övervägande delen naturstenar. Här finns också ett par moderna smidesvårdar.
Den äldsta vården är från 1956, och måste ha tillkommit före det att området iordningställdes som urngravsområde, området domineras för övrigt av vårdar från 70-, 80-, och 90-talet.
Ingen av vårdarna anger den dödes titel eller hemort.
Övrigt
Konstnären Harald Wiberg ligger begravt i kvarteret. Winberg levde mellan åren 1908 och 1986. Han föddes i Koltorpet, Ankarsrum. Wiberg är bland annat känd för den tomte som han skapade för Viktor Rydebergs midvinterdikt där endast tomten är vaken. I övrigt målade Wiberg mest djur- och naturmotiv.
Kvarter G, H och I
Allmän karaktär
Kvarteren G, H och I tillkom vid utvidgningen år 1966 i kyrkogårdens södra del. Kvarteren rymmer 149, 190 respektive 264 gravplatser. I alla väderstreck avgränsas kvarteren av grusgångar och kvarter I skiljs från de två andra av den asfalterade lindallén. Mellan kvarter G och H löper en grusgång i öst-västlig riktning. Kvarter G och H utgörs av strikta raka rader medan kvarter I yttre raden mot väster har en något rundad form. Kvarteren är gräsbesådda.. Gravvårdarna är vända mot söder, öster och väster.