Sockenbeskrivning
Blackstad ligger väster om Västervik. Socknen är medeltida och gränsar till Hallingeberg, Odensvi, Locknevi och Hjorteds socknar. I socken finns många lämningar efter förhistorisk aktivitet i form av exempelvis gravfält från järnåldern. Genom socknen sträckte sig länge ett långsträckt sjöstråk från havet via vilket man kunde ta sig från kusten in i landet. Området utgör klassisk mark för jordbruk och boskapsskötsel. På 1600-talet nämns Blackstad som egen församling, men kyrka ska ha funnits sedan medeltiden. Fram till 1961 ingick Blackstad i Locknevi pastorat. Även i världsliga frågor var man orienterad
Blackstad kyrka
Blackstad kyrka uppfördes 1788-90 efter ritning av Casper Seurling, Linköping och med Carl
Samuel Modée som byggmästare. Kyrkan invigdes 1793 under namnet Gustav Adolfs kyrka.
Byggnaden är i det närmaste placerad i nord-sydlig riktning med tornet i norr, koret i söder
och sakristia i öster. Kyrkan är en god representant för en typisk gustaviansk landsortskyrka
från 1700-talets slut. Förutom byte av takmaterial har inga större förändringar skett
exteriört sedan byggnadstiden. Även interiört är kyrkan välbevarad och rymmer bl a en
herrskapsläktare, altartavla av Sven Gustaf Lindblom och orgelfasad av Per Schiörlin. Den
slutna bänkinredningen är utförd 1955-58, efter ritning av arkitekt Nils Carlgren, men
anpassad till den välbevarade gustavianska interiörens karaktär.
Beskrivning av kyrkogården idag
Allmän karaktär
Kyrkogården består av kvarer A-C som tillhör den gamla kyrkogården, samt D-F, som tillhör den utvidgade delen i nordväst. Kvarter A är ett mindre kvarter tillhörande två av socknens gårdar, som ligger strax bakom kyrkans kor. Kvarteren B och C ligger framför kyrkans västra långsida. Båda kvarteren är rektangulära och består av tätt placerade vårdar i grus, förutom raderna längst i väster som är isådda med gräs. Framför allt i raderna närmast kyrkan finns många höga äldre vårdar. Längs gången som delar kvarteren växer en allé av tuja. Närmast väster om kyrkobyggnaden finns ett parti med gräsmatta och några samlingar av mindre buskar samt grusgångar.
Nya kyrkogården består av en i det närmaste kvadratisk gräsyta. Kvarter E har ännu inte tagits i bruk. I kvarter D finns några enkla rader av vårdar. I kvarter F finns urngravplatser samt minneslund. Område med uppläggning av borttagna vårdar bakom kyrkans kor.
Omgärdning
I väster: Längs gamla kyrkogården halvmur av stenblock av varierande storlek, 0,7- 1 meter hög. Längs nya kyrkogården stenmur av stenblock med varierande storlek, ca 0,7 m hög.
I öster: Längs gamla kyrkogården stenmur respektive halvmur, ca 0,7 m höga. Längs nya kyrkogården låg häck av häckoxbär.
I norr: Längs gamla kyrkogården stenmur och halvmur, ca 0,7 m höga. Längs nya kyrkogården stenmur av stenblock med varierande storlek, ca 0,7 m hög.
I söder: Längs gamla kyrkogården halvmur respektive stenmur, ca 0,7 m höga.
Ingångar
I väster: Till gamla kyrkogården, via putsade, vitmålade grindstolpar i höjd med kyrkans västra ingång. Grindstolparna är fyrsidiga i genomskärning, kannelerade och försedda med ornamentik i form av romber i stolparnas överdel. Plåtklätt pyramidtak krönt av träkula. Svartmålad grind av smidesjärn. Till nya kyrkogården via öppning i mur flankerad av enkla stolpar av släthuggen granit.
I norr: Två ingångar till gamla kyrkogården, en i höjd med torningången och en strax öster om denna. Båda markerade av grindstolpar lika de i väster. Svartmålade grindar i smidesjärn i olika utförande. En ingång till nya kyrkogården via öppning i mur flankerad av enkla stolpar av släthuggen granit.
Vegetation
Trädkrans: Kring gamla kyrkogården trädkrans av lind i norr, söder och öster. I väster naturlig vegetation i slänt mot Blackstad samhälle.
Övrigt: Allé av cylinderklippt tuja längs mittgången framför kyrkans västfasad. Några tujor även längs östra kanten av kvarter B och C samt längs norra kanten av kvarter B, samtliga cylinderklippta. I partiet väster om kyrkobyggnaden finns bl a en grupp av spirea, några fosythior och en grupp rhodedendron, mot kvarter A en rad ölandstok. I kvarter F, häck av måbär och häckoxbär samt en stor lind. Utanför ingången i höjd med kyrkans torn står två gamla ekar.
Gravvårdstyper
På Gamla kyrkogården finns flera kalkstenvårdar från första hälft och mitt, samt tre vårdar av sandsten och marmor. Två gjutjärnskors i kvarter A. I kvarter B och C finns ett stort antal höga gravvårdar av främst svart, men även grå granit, många med klassicerande formspråk. Många medelstora vårdar över familjegravar, av grå granit. I kvarter B och C finns också typiska små linjegravvårdar av svart granit. På nya kyrkogården finns moderna vårdar av olika utförande, främst stående medelstora, men även naturstenar och liggande stenar.
Minneslund
Belägen i kvarter F. En kvadratisk yta med en stor lind i mitten. Kring trädet en rund yta belagd med kullersten och smågatsten och utanför det gräsmatta. Bänkar av gjutjärn och trä samt några stora naturstenar.
Gångsystem
Mellan kvarter B och C mitt i gamla kyrkogården, en grusgång som leder från kyrkogårdens västra ingång till kyrkans västra ingång. Två snedställda grusgångar från planen framför kyrkans västra fasad mot torningången och de norra av kyrkogårdens ingångar. Gång av kalkstenflisor mellan gamla och nya kyrkogården. En grusgång mellan minneslunden och kvarter D på nya kyrkogården.
Byggnader
Kapell nordost om kyrkan uppfört 1950 efter ritning av Nils Carlgren, Kalmar. Slätputsade fasader avfärgade i vitt. Sockel och källarplan av betong. Det lätt konvexa tälttaket är klätt med plåt (tidigare spåntak). Dörrar och fönstersnickerier målade i ljust grönt. Källarplan med hiss till bisättningsrummet. Kapellrummet med nischer i väggarna för placering av ljus. Väggar målade i ljust gult och innertak i blått. Enkelt altare och kors av kalksten. Kalkstensgolv. Kapellet renoverades senast 1996.
Övrigt
Bakom koret längs kyrkogårdsmuren finns en stor mängd bortplockade vårdar uppställda och upplagda. Vårdarna är mestadels från tidigt 1900-tal och fram till 1960-tal. Många av stenarna är små, av typen som var vanliga som linjegravvårdar. Församlingen har länge ställt upp alla borttagna vårdar här.
Beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A (Källsbergskyrkogården)
Allmän karaktär
Kvarter A rymmer ca 25 gravplatser och ligger i området sydost om koret. Området består av tre korta rader vårdar som står i gräs vända mot söder. I söder och öster avgränsas kvarteret av kyrkogårdsmur och i norr av grusgång. I väster finns uppställningen av bortplockade vårdar. Utmärkande är den stora variationen av vårdar av olika typer och från olika generationer.
Gravvårdstyper
Gravvårdarna är av olika typer och från varierande tider vilket ger kvarteret dess karaktär. Utmärkande är dock flera äldre vårdar, varav två praktfulla smideskors på sockel av granit resta till minne av C.O, Rudin död 1859, respektive A.G.L.Bergvik död 1856. Tre kalkstensvårdar hör också till kvarterets äldsta. Två av kalkstensvårdarna är i utförande inspirerade av klassisk arkitektur, resta över Anna C. Rudin död 1815 respektive hennes make Erik M. Rudin död 1845. Den senare vården har sannolikt tidigare krönts av ett kors. Anna Rudins vård har följande inskription: Här under förvaras stoftet af Anna Catharina Rudin född Norberg. Hon föddes 1775, blev moder till nio barn, dog 1815. Älskad då hon var, begravts då hon dog, saknades sedan. Minnesstenen restes af efterlefwande mannen E.M. Rudin. Den tredje kalkstensvården i nygotiskt utförande är rest över Ulrika M. Rudin död 1840.
Bland övriga vårdar kan nämnas ett större kors av grå granit som är odaterat. I kvarteret finns också några liggande enkla vårdar av svart och grå granit daterade från 1855 och fram till 1990-tal. En hög vård av svart granit, daterad 1880.
Gårdsnamn Källsberg och Trästad, nämns på fem av vårdarna medan titlar inte anges på någon av vårdarna.
Övrigt
Kvarteret har åtminstone sedan 1800-talets mitt brukats av ägarna till gårdarna Källsberg och Trästad. Så är det än idag. Flera av vårdarna är resta över medlemmar av familjen Rudin Kolla nätet.
Kvarter B
Allmän karaktär
Kvarter B rymmer ca 350 gravplatser och utgör det norra av de båda kvarteren som är belägna på planen framför kyrkans västfasad. Kvarteret är anlagt på en bädd av jordmassor som i alla väderstreck stöds av en låg stödmur. I väster finns kyrkogårdsmuren och delar av den gamla trädkransen. Längs kvarterets södra gräns löper kyrkogårdens huvudgång kantad av cylinderklippt tuja. Även längs den norra gränsen finns tuja, liksom någon enstaka i öster. Samtliga gravvårdar är vända mot öster. Hela området utom de fem raderna längst i väster är belagt med grus. Längst i väster finns fem rader som står i gräsmatta. Gravvårdarna står i regelbundna rader och relativt tätt placerade. Raderna närmast kyrkan rymmer många äldre vårdar. I kvarterets nordöstra hörn finns den stora gravplatsen tillhörande familjen Robach omgärdad av en låg häck av buxbom samt ytterligare en gravplats omgärdad av buxbom.
Gravvårdstyper
Blandad gravvårdskaraktär. I den östra delen av kvarteret finns de äldsta och mer påkostade vårdarna. Här ingår familjen Robachs gravplats som rymmer en stor gravvård av grå granit (ev ej ursprunglig alternativ nyrenoverad, men av ålderdomlig karaktär) över Coopv.Capitaine Claes Leckhard Robach, död 1845 och hustrun Brita död 1818. På platsen finns också två vårdar av sandsten och vit marmor, daterade 1872 respektive 1859. Bland övriga äldre vårdar kan nämnas en obelisk, flera höga stenar av svart granit och ett par stenkors, daterade till 1800-talets senare hälft och 1900-talets början. Många av vårdarna i kvarterets mitt är lägre och av grå och svart granit, med datering till 1920-talet och framåt med relativt stor representation från alla av 1900-talets decennier. Ett stort antal gravplatser har brukats av samma familj under lång tid och markeras av två eller fler stenar. Många av vårdarna bär tydliga klassicerande drag. De flesta gravplatser omgärdas av stenramar, två av buxbom. Några markeras av en uppkrattad bädd av grus. I de tre västligaste raderna som är anlagda i gräsmatta finns många mindre gravvårdar. Här finns rester av ett linjegravsområde från 1930-talet och framåt. Speciellt tydlig är linjegravskaraktären i den sista raden i väster.
I kvarteret förekommer bland köpegravarna titlar såsom hemmansägare (ett flertal), kyrkovärd, husföreståndarinna, byggmästare, rusthållare och folkskollärare. På majoriteten av gravvårdarna anges ort- eller gårdsnamn.
Övrigt
I en rad finns flera av församlingens kyrkovärdar begravda.
Kvarter C
Allmän karaktär:
Kvarter C rymmer ca 350 gravplatser och utgör det södra av de båda kvarteren som är belägna på planen framför kyrkans västfasad. Kvarteret är anlagt på en bädd av jordmassor som i alla väderstreck stöds av en låg stödmur. I väster finns kyrkogårdsmuren och delar av den gamla trädkransen. Längs kvarterets norra gräns löper kyrkogårdens huvudgång kantad av cylinderklippt tuja. Ett par tujor finns också i öster. Samtliga gravvårdar är vända mot öster. Hela området utom de två raderna längst i väster är belagt med grus. Längst i väster finns fem rader som står i gräsmatta. Gravvårdarna står i regelbundna rader och relativt tätt placerade. Raderna närmast kyrkan rymmer påfallande många äldre vårdar, ett stort antal av dem påkostade och höga.
Gravvårdstyper
Blandad gravvårdskaraktär. I den östra delen av kvarteret finns de äldsta vårdarna. Här ingår bl a två kalkstensvårdar daterade 1846 respektive 1854, båda tillhörande familjen Lindh. Vårdarna var sannolikt tidigare stående, men är numera liggande. En är stabiliserad med hjälp av järnband. Till familjen Lindhs gravplats hör också en vård av sandsten huggen med ekbladsornamentik samt inskriptionsyta i form av skrivrulle av marmor, daterad 1874. Utmärkande för kvarterets östra hälft är speciellt de många äldre vårdarna av svart granit. Många av dem är höga och bär klassicerande drag. Ett par av vårdarna kröns av kraftiga stenkors, tre är i form av obelisker. Vårdarna kan dateras från 1800-talet mitt (se ovan) och
slut samt till 1900-talets första decennier. Ett stort antal gravplatser har brukats av samma familj under lång tid och markeras av två eller fler stenar. De flesta gravplatser omgärdas av stenramar, medan andra markeras av en uppkrattad bädd av grus. En gravplats omgärdas av ett smidesstaket målat i silverfärg. I kvarterets mitt blir profilen lägre, med medelhöga vårdar, många av grå granit, men med enstaka inslag av mindre vårdar av svart granit. Här är många av vårdarna främst från 1950-talet blandat med äldre vårdar från främst 1920-talet. Enstaka vårdar från andra av 1900-talets decennier förekommer också. I området finns en vård av svart granit som kröns av en gjutjärnsurna. Enstaka av de äldre vårdarna skulle kunna tillhöra ett gammalt linjegravsområde. De två västligaste raderna är anlagda i gräsmatta. I raden längst i väster finns två liggande (tidigare stående) små vårdar av svart granit som markerat linjegravar. Här finns också en liggande vård av svart granit över Familjen Ström. På samma gravplats ligger också en kalkstensplatta med en fastnitad bleckplåt med inskription över makarna Ström, daterad 1867 och 1891. Vårdarna verkar vara utförda över samma personer. Historien är oklar. Kanske har bleckplåten tidigare suttit på en trävård och först vid ett senare tillfälle fick man råd med en riktig sten och bleckplåten sparades.
Titlar förekommer på en del vårdar, exempelvis, hemmansägare, lantbrukare, nämndeman, fabrikör, rusthållare och skomakaremästare. Ortnamn anges på ett stort antal vårdar.
Nya kyrkogården (Kvarter D och F)
Allmän karaktär:
Nya kyrkogården består av kvarteren D-F och ligger nordväst om den gamla kyrkogården. Kvarter E är ännu inte i bruk, utan består bara av gräsmatta och två rönnar. I kvarter D finns några enkla rader gravvårdar i gräs. Alla vårdar är vända mot öster. I kvarter F finns minneslunden (som tidigare beskrivits) samt ett par rader urngravar med vårdar som står i gräsmatta. Inne i kvarteren finns inga gångar.
Gravvårdstyper
I kvarter D är vårdarna relativt jämnstora och mestadels av grå eller röd granit. De äldsta vårdarna är från 1970-talets slut. Flera av vårdarna har naturinspirerade motiv i form av blommor, tallar och fåglar, men enkla kors förekommer också. Motiv såsom katt, dragspel och trumpet utgör moderna inslag. I kvarter F är vårdarna av mer varierat utförande, några naturstenar, ett par stående vårdar och resten liggande.