KYRKOMILJÖN -
Socknen bildades i början av 1300-talet ur Nordingrå och ligger i kustbygden i Kramfors kommun. Kyrkan ligger för sig söder om tätorten på en svag höjd i utkanten av det centrala, odlade området. Kyrkan ligger i änden på en dalgång som vid medeltidens början var en invik av nuvarande Ullångerfjärden. Gravfält från yngre järnålder finns i kyrkans närhet.
KYRKOANLÄGGNINGEN
Kyrkotomten
Kyrkotomten ligger på en svag höjd med omgivande ängar i söder och norr. Strax intill kyrkan i väster ligger församlingshemmet med en asfalterad yta emellan. Bortom församlingshemmet passerar E4 förbi. I öster löper en höjdrygg.
Den rektangulära kyrkotomten i öst-västlig riktning avgränsas av en hög granhäck. Entrén sker genom en grind i smide med låga grindstolpar i granit, tillkomna vid restaureringen 1935. Kyrkobyggnaden är placerad i sydväst på tomten. Framför och runt kyrkan ligger betongplattor i gångstråk, kantade med galvaniserade lyktstolpar med glaskupor installerade efter restaureringen 1973-74. Gravkvarteren är gräsbevuxna. En minneslund finns intill sakristian i nordöst. Marken sluttar brant ned mot norr där kyrkogården utvidgats. Uppe på krönet markerar syrenbuskar gränsen för slänten. Kyrkogården är även utvidgad i terasser mot öster. Här ligger ett större gravkapell i trä med utvändig vitmålad liggande panel, sadeltak med svart bandfalsad plåt. Gavelmotiv med pilastrar som bär frontonen i söder o norr. Kapellet kan troligen dateras till restaureringsperioden 1907-09.
Kyrkobyggnaden
Kyrkobyggnaden uppfördes ursprungligen under 1200-talet. Kyrkan ombyggdes och utvidgades 1907-09 efter ritningar av arkitekt Gustaf Hermansson och fick då västtorn, korsarmar och ett smalare och lägre kor samt en sakristia norr därom. I sydöstra hörnet finns ett runt dop- och vigselkapell, tillbyggt 1935 vid en restaurering ledd av arkitekt Curt Björklund(arkitekt bl.a. till Funäsdalens kyrka 1928), med kupolformigt yttertak belagt med kopparplåt, och krönt med förgylld stjärna (samma arrangemang med stjärna finns f ö också i Funäsadalen, men då på ett litet tak över altartavlan). Det har tre flerspröjsade fönster. Separata ingångar med kopparklädda dörrar mot öster och söder.
Kyrkan har en granitsockel, dess murar är putsade och avfärgade i vitt, med nationalromantiska tegelblinderingar som ger dekor i form av putsade kors i gavelröstena och i tornets översta del. Kyrkan har sadeltak belagt med falsad kopparplåt, troligen monterad vid restaureringen 1935. Hängrännor och stuprör i koppar. Korets tak kröns av förgylld tupp. Tornet kröns av en spira i barockstil som avslutas med förgyllda klot och kors. Tornet är sedan 1990 belagt med kopparplåt.
Sakristian har en egen ingång mot norr, en kopparinklädd enkeldörr.
Korsarmar och långhus har höga fönster med åtta lufter, enkla, utåtgående bågar med flerspröjsat glas, grå målning. Mot väster har korsarmarna varsitt lägre fönster med tre lufter, tre bågar, annars lika. Tornet har små fönster mot norr och söder och ett större runt mot väster över huvudentrén.
Tornet har flera våningsplan - första planet ligger på läktarnivån med ett stort runt fönster i väster och med rester av den gamla läktarbarriären med apostlamotiv från 1703, utförd av Lars Målare i Härnösand, på norra väggen. Över denna en avsats för långhusvinden och högt sittande enluftsfönster med små spröjsade glas, två st i söder, väster och norr. Däröver en klockvåning med automatiserade ljudluckor i trä med liggande panel på förvandring- två st i vardera väderstreck. Högst upp en spirvåning, dit den tegelmurade väggen når, spirstommen står på denna, med överljus och urtavlor till tornuren som tillkom 1950.