Stora Karby
Under 1600-talet övergick en stor del av marken kring Stockholm i adelns ägo och en omfattande säteribildning ägde rum i Mälardalen. I Vallentuna kommun bildades 18 säterier och 14 av dessa ligger i Vallentuna och Össeby-Garn socknar. Stora Karby gård är en av dessa säterier. Karby utgör en knutpunkt i landskapet såväl historiskt som idag.
Stora Karby är beläget i norra delen av Össeby gamla socken. Ägofiguren är ganska stor med inägorna och själva gårdsbebyggelsen i den norra delen och utmarken i söder. Idag genomkorsas Karby gamla ägor av E18. Väster om gården finns smedja och några fd arbetarbostäder från 1800-talet samt några yngre villor byggda under 1970-talet och 1990-talet. Norr om mangårdsbyggnaden, på andra sidan om gamla Norrtäljevägen ligger två mindre timrade byggnader som tidigare tillhört Stora Karby gård. Ytterligare åt norr byggdes ett radhusområde vid mitten av 1980-talet. I nordväst finns även skola och idrottsplats. Gårdsmiljön har genomgått stora förändringar under sena 1900-talet och 2000-talets början. Den domineras i dag av stora ekonomibyggnader av plåt som inrymmer hönseri och verkstäder mm.
Beskrivning
Karby säteri har en välbevarad karolinsk huvudbyggnad som är byggnadshistoriskt och arkitektoniskt intressant. Den uppfördes troligen under 1600-talets mitt och inrymde gästgiveri och krog. Krog fanns kvar till 1765 men gästgiveriet flyttade till Toftesta 1715. Husets grundplan är i huvudsak fortfarande densamma sedan byggnadstiden, men omkring 1800 tillbyggdes de låga flyglarna efter tidens smak. Trots en del senare tillägg bevarar byggnaden i dag en karolinsk karaktär med sin panelarkitektur och sitt plåtklädda säteritak. Till gården hör också äldre uthus; magasin, stall och en bod i knuttimmer samt flera ekonomi och verkstadsbyggnader uppförda under senare delen av 1900-talet och 2000-talets början.
Trädgården, väster om mangårdsbyggnaden, utgörs av en plan gräsyta som delvis är uppbyggd och bevuxen med fruktträd, kastanj och lönn. Den avgränsas av syrenbuskage och järnstaket. Lövträd som tidigare ingått i en allé finns i nordvästra delen. Innanför ett vitmålat staket i trädgårdens södra del finns en pool. Öster om mangårdsbyggnaden ringar en grusad väg in en öppen gräsyta med flaggstång. Gårdsplanen flankeras av ett bostadshus i norr och magasin och stallbyggnad på södra sidan.
På västra sidan av infartsvägen till Karby gård ligger några lämningar som möjligen utgör tidiga bebyggelselämningar och/eller delvis förstörda förhistoriska gravar. De är beväxta med ett par askar.
Byggnader
Mangårdsbyggnaden
Knuttimrad i 2 våningar över en svartmålad naturstensgrund som rymmer en tunnvälvd källare med antydan till kryssvälvning på ett par ställen. Planen i den ursprungliga mittdelen är sexdelad med en utskjutande sal. Fasaderna är klädda med locklistpanel målad med vit oljefärg. Knutbrädor och foder är målade i ljust gråblå färg. Brun dörr med blyinfattade smårutor i den över delen. Mot trädgårdssidan i väster finns en stolpburen veranda med dubbeltrappa och kilsågade takbrädor. Fönstren är kopplade med sex rutor. På fram och baksidan finns frontespiser med lunettfönster och rundbågade, dubbla fönster. Säteritaket har plåttäckning och två plåttäckta skorstenar på nocken samt en på vardera tillbyggnad.
Panelen består av handhyvlade, kilsågade brädor med karnisprofilerade locklister. Längs med fasaderna är takytan nästan sammanbyggd med väggen med hjälp av en rad utkragande och profilerade lister som bildar en takgesims av klassiskt snitt. Brädfodrade knutlådor delar in fasaden i vertikala fält och avslutas upptill mot takkanten med lister som påminner om ett klassiskt kapitäl. Även fönster- och dörrfoder är dekorerade med listverk.
Flygel, fd sadelmakeri
Bostadslänga i 1½ våning med källare, uppskattningsvis byggd kring 1850. Uppdelad i lägenheter med två entréer på södra fasaden. Byggnaden är knuttimrad och reverterad med vit spritputs. Knutarna är slätputsade i ljusgrå ton. Naturstensgrund bestruken med svart färg. Kopplade sexrutsfönster, målade i likadan ljusgrå färg som knutarna. Dörrar och fönsterluckor är bruna. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt brunsvart betongtegel. Taktassarna är kontursågade. Vattskivor och hängrännorna är utförda i koppar.
Magasinet
Byggd vid mitten av 1800-talet enligt Svenska gods och gårdar. Knuttimrat i 2 våningar med intimrat golv. Står på plintar av svartmålad, huggen sten. Fasaderna är rödfärgade med svartmålade knutskallar och vindskivor. På södra fasaden och östra gaveln har väggarna fodrats utvändigt med grova liggande plank på förvandring i timmerimiterande utförande. Svart tvärpanelad bräddörr med svart foder samt svarta luckor. Två fyrrutsfönster och två blyinfattande med vitmålade foder. Brutet tak på takstolar täckt med enkupigt lertegel.
Gamla stallet, nuvarande Äggboden
Byggd 1864 enligt Sveriges Bebyggelse. Knuttimrat i 2 våningar över naturstensgrund som bestrukits med svart färg. Fasaderna är rödfärgade med svartmålade knutskallar, stagbjälkar och vindskivor. På södra fasaden och östra gaveln har väggarna fodrats utvändigt med grova liggande plank på förvandring i timmerimiterande utförande. Svarta bräddörrar, med några handsmidda bandgångjärn. Smårutsfönster med vita fönsterfoder. Sadeltak på takstolar belagt med sinuskorrugerad plåt på södra takfallet och enkupigt lertegel på norra. En vällingklocka sitter på västra gaveln.
Bod vid infarten till gården
Knuttimrad och rödfärgad med svartmålade knutskallar. Grunden av natursten rymmer en jordkällare med tunnvalv av tegel. Svarta bräddörrar med handsmidda bandgångjärn. Sadeltaket ligger på åsar med ett undertak av klovor täckta av enkupigt lertegel. Källaren är ingrävd i en hög som kan utgöra rest av en förhistorisk grav.