Kistvägg, snidad och målad.
Enligt generalkatalogen är detta, väggar, 2st. av gammal likkista, snidade och målade, med proveniensen British Columbia.
Väggen är i dåligt skick och ordentligt skadad i kanterna, rejäla sprickor löper också över hela väggen, så stora att föremålet nästan är på väg att gå av. Snideriet i relief samt målningen är också i dåligt skick, färgen är flagad och snideriet förefaller ha varit exponerat för väder och vind under lång tid. Det kan därför här verkligen röra sig om delar från en likkista, då nordvästkustindianerna ofta begravde sina döda i kistor utomhus, placerade i grottor eller uppe i träd, med viss variation längs kusten. Kistväggen kan vara relativt gammal, från tiden från cirka 1850-talet.
Denna typ av kistor användes till en mängd olika ändamål inte alls bara till likkistor. De användes också till förvaring av ceremoniell paraphernalia. Om denna kis
tvägg verkligen en gång utgjort delar av en likkista kan därför ej fastslås. Målningen och snideriet är definitivt av "Northern style", dvs. från tlingit, haida el. tsimshian samt norra kwakiutl.
Den gröna färgen tyder på att föremålet är av hög ålder då grönt är en färg som användes före kulturkontakten i synnerhet, och som tillverkades av kopparoxid. Denna gröna färg användes speciellt av tlingit och haida. Att döma av formspråket är det troligt att haida är rätt proveniens.
Föremålet är mycket välsnidat och målat och är trots sitt dåliga skick ett absolut A- föremål. Vissa detaljer i designen tyder på att konstnären skulle kunna vara Charles Edensaw, från Skidegate, Queen Charlotte Islands, men som bosatte sig i Masset på norra Queen Charlotte öarna.
Föremålet är extremt välsnidat och tillverkat av en absolut mästare. I generalkatalogen är de två kistväggarna uppdelade på 04.19.88a, samt 04.19.88b, varav 88b är den egentliga framsidan.
88b är liksom 88a i ett dåligt skick och man kan i nedre högra hörnet se en fortfarande fastsittande gammal mossbeväxning.Väggen är också ordentligt skadad i kanterna, en del är avbruten i nedre vänstra hörnet. Sprickor löper över hela väggen som löper risk att brytas av. Målningen liksom snideriet är i rejält dålig form och har tydligt varit utsatt för väder och vind i hög grad. Många träflikar har brutits av längs höger kant. Motivet på 88b är den ur tlingit, haida och tsimshian-mytologin vanligt förekommande havsmonstret "Konankadet", som kan vara både välvilligt och ondskefullt. Det kan enligt mytologin dyka upp under fisketurer, långt ute på havet. Ibland betyder detta stor tur, ibland döden, utgången av mötet beror bland annat på hur havsmonstret visar händerna samt hur väl förberedd en person är för ett sådant möte./CJG