En anfadersfigur med de karaktäristiska tatueringarna i relief på magen. Håller en kniv i ena handen och en kalebass eller påse (enligt listan till samlingen) i den andra. Ögonen är gjorda av porslin, och detaljerna är gjorda med glödristning.
Den här typen av skulpturer kan föreställa kvinnor (se t ex s 99 i Laman, 1962) eller män (se t ex s 47 i Laman, 1957) och kan sitta (se 1994.11.3) eller stå. I handen kan mansfigurerna ibland hålla ett gevär (se t ex s 47 i Laman, 1962) och kvinnorna kan ibland ha framsträckta händer (se t ex 1994.11.195-196) om de inte håller dem på magen.
Ibland kallas de för sibiti-figurer efter orten Sibiti i Kongo där många av skulpturerna tillverkades. De små skulpturerna anses vara fetischer som representerar förfäder och skyddar huset. Segy, Ladislas, 1969, s 211-213.
Kallas också för teki (= förfädersbild). "Bilden själv är endast en minnesbild. Men den har ett hål i sitsen , däri någon förfädersande, 'mukuyu' eller 'nkisi' insatts. De skola stå i påsar, knyten, korgar e d fyllda med helgade saker samt något, ett ben eller annat, från förfädren. De mottaga offer av blod etc. Man talar med dem och beder till dem. Om 'mukuyu' gått ur bilden, så är denna intet värd utan kan riskfritt kastas eller lämnas till vem som hälst. Detta känna de på bilderna, då de lukta på dem, om de uppväcka mayembo eller ej. Så länge förfädersanden är kvar, vakar han till godo över avkomlingarna och släkten eller ock straffar, om de bryta mot de gamla sederna och buden." Börrisson, 1925, s 17-18.