Fotografen och publicisten Walter Pöppel föddes i Stettin (nuvarande Szczecin) men flyttade i sin ungdom till Dresden, där han arbetade som trädgårdsmästare. I Dresden blev han tidigt fackligt och politiskt aktiv. Han blev medlem i det socialistiska ungdomsförbundet, SAJ, och deltog i bildandet av Sozialistische Arbeiterpartei, SAP, i Tyskland.
Sin blivande hustru, Jenny, träffade han i det politiska arbetet i Dresden. De kom sedan att arbeta och leva tillsammans i 64 år fram till Jennys död 1992.
Genom sitt politiska arbete, som bl.a. resulterat i ett flertal tidskriftsartiklar och broschyrer, kom han att bli en av de av nazisterna främst efterspanade politiska ledarna i Dresden 1933. Han lyckades undkomma nazisterna och fly till Tjeckoslovakien. Därifrån ledde han illegalt motståndsarbete mot Hitlerregimen. Han återvände illegalt till Berlin 1935 och deltog aktivt i motståndsarbetet nästan ett helt år. En av hans efterträdare i detta uppdrag var Willy Brandt, senare förbundskansler i Västtyskland.
Han tvingades att med sin familj flytta till Prag, och före Hitlers intåg i Tjeckoslovakien lyckades familjen få tillstånd att emigrera till Sverige. Familjen kom att bosätta sig i Stockholmsområdet.
Walter fick emellertid inte fortsätta att utöva sitt yrke som trädgårdsmästare. När inte heller en omskolning till metallarbetare gav honom något arbete beslöt han sig för att tjäna sitt och familjens uppehälle genom att på heltid utöva sina hobbyer fotografering och journalistik. Samtidigt blev han en av de ledande tyska socialdemokratiska emigranterna i Stockholm.
Han utökade sin fotoverksamhet och hans bilder och artiklar publicerades i många svenska fackförbundstidskrifter, veckotidningar, läroböcker m.m. Han skildrade Sveriges landskap, städer, kyrkor, folk och kultur, men gjorde även resor i Europa.
(Utdrag ur en artikel i DN 1993-05-13, läst 2018-01-10)