Visar olika röntgenundersökningar, inredning, patienter, läkare och sjuksystrar. Baksidorna är stämplade med blått: "P. Bagge Tel. 293, Lund Bantorget 6".
Bild 1: Bilden från Röntgeninstitutet i Lunds lokaler, färdiga 1918. Den stora apparaten i rummets mitt är en kamera för glasplåtar i stort format. Vilken funktion denna kamera haft är osäkert. Kanske har den använts för att dokumentera patienter, vilket dock motsägs av att den står uppställd mitt i ett väntrum.
Bild 2: Röntgenutrustning, rimligen från röntgenavdelningen i Lund på 1920-30-talet. I korridorens bortre ände står en brits med utrustning för ljusbehandling enligt Finsen. Bågljuslampan är troligen av modell Finsen-Lomholt.
Bild 3: Röntgenutrustning i den nya byggnaden i Lund, färdig 1918. Högspänningskablar hänger fritt i isolatorer i taket (man flyttade runt dem efter behov med bambustavar mellan de olika röntgenrören, för man hade bara en högspänningskälla), och till vänster ser man en brits med röntgenrör ovanför. Under denna brits eventuellt även ett s.k. trochoskop för genomlysning underifrån. Nära bildens mitt ses ett stativ för att göra röntgenundersökning på stående patient, ett s.k. Forssell-stativ. Till höger ses "Sydsveriges röntgenolog" dr Lars Edling tillsammans med en sköterska i arbete på en liggande patient. Närmast kameran en brits för röntgenundersökning. Det tillhörande röntgenröret ses i upphissat läge på ett metallstativ strax bortom britsen.
Högspänningen genererades i ett högspänningsaggregat som förde starkt oväsen, och som därför stod för sig själv.
Bild 4: : Röntgenbehandling i Lund 1928 efter ombyggnad av lokalerna. Helkapslat och takhängt röntgenrör. Behandlingsrumments väggar avskärmade med blyplåt för att skydda personalen som fick sitta utanför och observera patienten genom ett skyddande blyglasfönster. Den bullrande elektriska utrustningen sattes i ett eget utrymme.
Bild 6: Bilden visar inte en röntgenundersökning eller behandling med röntgenstrålar. Läkaren vid patienten är okänd. Det är inte ”Sydsveriges röntgenolog” dr Lars Edling. Det tycks som om läkaren gör någon sorts omläggning av något till vänster i patientens ansikte. Patienten har av någon anledning bandage runt hela skallen, men bandaget sitter som en turban och är knappast lindat som skulle det gå ner över vänster ansiktshalva. Patienten ligger på en brits av en typ som var vanlig på t.ex. kirurgmottagningar.
Möjligen står det ”Radiumförråd” på anslagstavlan till vänster om dragskåpet, och kanske visar bilden behandling (omläggning av sår?) på en patient som man bestrålat i ansiktet för någonting. Utrustningen på det lilla rullbordet vid patientens huvudända kan passa med detta. Det är oklart vad det är läkaren håller i, men det ser inte ut att vara radiumkapslar av någon i dag känd typ.
Radium var mycket dyrt, och det man hade i Skåne användes av Lars Edling i såväl Lund som Malmö. Han arbetade i flera år i båda städerna och flyttade egenhändigt tillgängligt radium efter behov. Gissningsvis angav tavlan vilka radiumbehållare som befann sig i Lund resp. Malmö.