KYRKOMILJÖN -
Bydalen är en stadsdel strax norr om Sundsvall vilken tillkom på 1960-talet, idag dominerar den växande externa dagligvaruhandeln med mestadels mataffärer. Bydalens skogskyrkogård döptes platsen en gång till, kyrkogården är med sina 4 000 familjegravar en av de större i Medelpad. Kyrkotomten avgränsas i norr av Hulivägen, i öster av Trafikgatan samt Hagavägen och i väster och söder av täta skogspartier där grönstrukturen på ett naturligt sätt fortsätter in på kyrkogården i en kil i öst-västlig riktning. Kyrkogården sluttar svagt från de täta skogspartierna i väster, ner mot entrén i den östra delen av anläggningen. Öster om kyrkogården finns en stor asfalterad parkeringsyta, som ett skydd mot de vältrafikerade lederna i öster står en planterad trädallé, i slutet av parkeringen, mot norr, finns entrén till kyrkoområdet med en fristående entrébyggnad och tillhörande klocktorn. I söder ansluter parkeringen till ekonomigård med tillhörande gårdsplan, omgärdad av ett högt träplank i söder och öster, utformat av Bengt Lekhammar, uppfört 1962, norr om parkeringen finns ett mindre parkområde.
Kyrkotomten
Tomten ligger i ett svagt sluttande parti med skog i väster och flack mark i öster, marken sluttar från väster mot öster.
Från entrébyggnaden i öster går en axel i öst-västlig riktning, en asfalterad gångväg kantad av klippta häckar och höga björkar, i mitten av denna finns gravkapellet placerad, ca 80 meter in på tomten, därefter fortsätter gångstråket förbi gravkapellet, mot väster. Från denna raka axel leder mindre gångar, grusbelagda, in i de olika gravkvarteren i ett rutnätsmönster. Kyrkogården är lummig, den parkliknande östra delen har en stor andel uppvuxna björkar, mot väster dominerar skogen med barrträd och vissa inslag av lövträd. Mot öster ramar en hög häck av Tuja in kyrkotomten. Den södra delen av kyrkogården utbyggd 1962, gravarna är samlade i krökta rader innanför en stor höstskoformad väg, från denna fortsätter gången i en svängd form in i skogsområdet med gravar i raka rader i nord-sydlig riktning.
Huvudentrén finns i öster, ritad 1921, den fristående entrébyggnaden har en kvadratisk plan med kraftiga murar och rundbågeformade valv mot öster och väster. Via dubbla träportar med diagonalrutigt mönster, brun målning, leds besökaren in genom byggnaden; i takets mitt, stående träpanel, mörkt laserad mot taklanterninen, skyddande glas. Svagt lutande fasader, väggytor ovanför sockel är utförda av avfärgad slamputs, vit målning, lika gravkapell. I samband med om- och tillbyggnad av gravkapellet 1975, restaurerades fasaderna; skadade partier av fasadputsen på klockstapeln höggs bort och ersättes med ny puts. Ny avfärgning utfördes sedan befintlig färg avlägsnats med sandblästring. Marksockel utförd av ej bearbetad granit, stenarna blottlagda i muren. Utkragande takfot, svart målning. Inga luckor i kyrktorn, öppen lanternin där kyrkklockan hänger. I mitten av det spånklädda tälttaket reser sig fyra pelare, klädda med mjukt, spetsformad träpanel, vilka håller upp ett svagt välvt torntak med grånade takspån, krönt av ett mindre klot och ett latinskt kors. I tornets mitt hänger kyrkklockan.
Kyrkobyggnaden
Kapellet ritades av H. Vadsjö under senare delen av 1920-talet, ritningarna upprättades 1926.
Gravkapellet har en rektangulär plan, 12,5x9 m och är traditionellt orienterad i öst-västlig riktning. Mot väster, en lägre del med sakristia och väntrum, tidigare bisättingsrum, och mot öster, gravkapellets entré. Marksocklar liksom östra entréplanet med hällar och två plansteg är utformade i huggen, rödaktig kalksten. Justering av entréplanet gjordes 1973 p.g.a. rörelser i undergrunden. Väggytor ovanför sockel består av slammad puts som avfärgats med vit kalkfärg. Nertill har målats en bröstning med oljefärg. Kapellet har ett högt och brant valmat sadeltak över långhuset, belagd med brädspån. Två lägre valmade sadeltak över sakristia och väntrum i väster och över entrén i öster, båda ansluter till långhusets tak, belagda med brädspån. Utkragande takfot i slätputs med vit målning. Ränndalar av kopparplåt samt hängrännor av förzinkad plåt.