Rapporthylsan är en vidareutveckling av rapportstaven där meddelandet inte riskerade att flyga iväg då det stoppades inuti en behållare med lock istället för att stickas i en träskåra på en stav.
En rapportstav är en mindre trästav som användes innan det fanns telefoner ombord på tågen för att kunna lämna meddelanden till personal vid tågstationer längs färdsträckan och som kunde ta och vidarebefordra dem.
Ett meddelande kilades fast i skåran på rapportstaven som sedan kastades från tåget när det passerade en bemannad tågstation. Personalen vid tågstationen kunde sedan ringa eller telegrafera stationen längre ner längs linjen om tåget var i behov av att skicka ett meddelande, stanna för underhåll eller hade något annat brådskande ärende.
Det skulle finnas minst en rapportstav per dragfordon och lär även ska ha funnits i tjänstekupéer. Det är oklart när de började användas men de användes åtminstone fram till slutet av 1960-talet.
En före detta anställd vagnskötare vid SJ återberättade på Järnvägshistoriskt forum 2019-02-12 en episod från januari/februari 1969 inom vilken en värmesäkring placerad på utsidan av en liggvagn gick sönder. Personalen hade ingen telefonkontakt med lokföraren och för att få stopp på tåget (för att kunna byta värmesäkringen) så fick de använda en rapportstav för att kunna lämna ett meddelande till en förbipasserande tågstation. Personalen vid stationen kunde då kontakta nästa station längs linjen vars tågklarerare kunde leda in tåget på stationen så att värmesäkringen tillslut kunde bytas ut.
Rapportstavar och rapporthylsor slutade användas och förbjöds senare, okänt när.