"Teknosans silo i Vänersborgs hamn
Silon i Vänersborg uppfördes 1945-46. Även om den med sina 37 meter inte är så hög utgör den ett påtagligt inslag i hamnmiljön. Tillsamman med den f.d. torrmjölksfabriken intill och bevarade äldre spannmålsmagasin borta vid
hamnkanalen påminner den om Vänersborgs långvariga betydelse för jordbruket på närliggande slätter och i Dalsland. Ett numera upprivet stickspår förband hamnområdet med järnvägen mellan Borås och Uddevalla, den s.k. Havrebanan, och tidigare har också båtleveranser till och från silon varit viktiga. Idag sköts alla leveranser med lastbil. Silon ritades av civilingenjör Ivar Svahn vid Göteborgs allmänna byggnadsbyrå. Maskintornet har en fin funktionalistisk utformning med mjukt rundade hörn och spröjsade fönster. År 1951 tillbyggdes ett större magasin söder om silon, ursprungligen klätt med mörkrött tegel. Förutom silon omfattar anläggningen idag en foderfabrik inrymd i magasinsdelen, mottagningsgrop och skärmtak på västra sidan samt utrymmen för ångkokning av spannmål. Silon har sex cylindriska behållare som rymmer 300 ton vete vardera samt två stjärnor om ca 80 ton vardera. År 1981 byggdes ytterligare 8 höga silobehållare i plåt till och anläggningen har också kompletterats med bulkstation och ytterligare plåtbehållare vilka dock är lägre och ligger på östra sidan av foderfabriken. I plåtsilorna lagras bl.a. betpellets medan betongsilorna huvudsakligen används för vete. Torkanläggningen är numera borttagen och spannmålen köps färdigtorkad från exempelvis lagerhuset i Vara och silon i Säffle.
Vänersborgs silo uppfördes av Sven Hylander & co i Göteborg och blev senare AB Vänersborgs silos. År 1981 tog Starfoder Väst AB över driften. Starfoder gick 1989 upp i Svenska foder som med olika ägarkonstellationer innehade anläggningen till 1993. Detta år startade mineralfodertillverkning och då bröts Vänersborg ut och bildade Teknosan AB. Man tillverkar och levererar premixer, fodertillskott och specialfoder till foderindustri och lantbruk för alla typer av husdjur. Teknosan ingår i Spannexgruppen, ett nätverk med 20 fristående privata och kooperativa företag i hela landet. Spannex har huvudkontor i Vänersborg och samordnar handel, inköp, marknadsföring och produktutveckling."
Text hämtad från Silos: modernismens agrara minnesmärken : silobyggnader i Dalslands och Västergötlands slättbygder. Regionmuseum Västra Götaland/Västergötlands museum; 2006.