Bebyggelse
Det flerfamiljshus Raab 1870 lät uppgöra på Järö har en mycket medvetet utformad exteriör, mer att likna vid drottning Viktorias Solliden eller en funkisvilla från 1930-talet än en arbetarbostads från 1800-talets slut. Huset ligger herrgårdslikt på bytomtens högsta punkt. Det är uppfört i två våningar och har absolut kvadratisk grundplan. Stengrunden är högt murad av natursten och tycks som en naturlig förhöjning av själva klippan huset ligger på. Ytterväggarna är putsade och vitmenade. Fasaderna är mycket sparsmakat och symmetriskt uppbyggda enligt en nästan funktionalistiskt enkel klassicistisk stil, kanske med inspiration från den sk Tjustempiren. Det toppiga tälttaket är täckt av tunga skifferplattor och kröns mitt på av en vitmenad skorsten. Byggnaden är uppförd direkt på hälleberget, på ett gigantiskt stort, absolut slätt och jämnt klippgolv. Dörrstenen utgörs av urberget självt. I huset fanns ursprungligen flera lägenheter.
Invid klippgolvets östra sida står ett timrat magasin, som kankse fått stå kvar sedan Järö bys dagar. De timrade väggarna är rödstrukna men urblekta, dörren mycket kraftig och ihopsatt av grova bärder i mönster.
Några få sommarstugor på avstyckade tomter, har rests mellan huvudbyggnaden på Järö och Broasken. De ligger som en avskiljande gärdesgård mellan de båda gamla boställena.
På Lilla Järö finns endast ett litet torp på en klippa högst ovanför Yttre Flagen, Lugnet kallat. Lugnet motsvarar på alla sätt och vis ett större torp i kustbandet: En rödstruken enkelstuga med höjd och gaveln vänd mot vattenet. En lika rödstruken ladugård av senare datum och nere vid strandkanten en liten timrad sjöbod, också den rödstruken
Där ön möter Helgerumslandet har några få tomter, som ett bälte tvärs över den smala ön avstyckets under sen tid och bebyggts med sommarstugor och villor.
Ytterligare information finns på Kalmar Läns Museums hemsida, se länk nedan.
http://www.kalmarlansmuseum.se/site/kulturmiljo/bygg/pdf_orapp/vaster/vastrum/jaroarna.pdf